Храм на Ромул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Изглед към храма на Ромул от хълма Палатин.

Храмът на Ромул днес е част от базиликата Св. св. Козма и Дамян, посветена на двама гръцки братя – лечители, мъченици и светци и е разположен във Форума на Веспасиан, известен още като Форум на мира.

История[редактиране | редактиране на кода]

Храмът на Ромул е посветен на Ромул, сина на император Максенций, който умира още като дете. След смъртта му неговият баща го обожествява и издига в негова чест храм. Двеста година по-късно краля на остготите Теодорих Велики и дъщеря му, подаряват библиотеката на Форума на мира и част от Храма на Ромул на папа Феликс IV.

Папата обединява двете сгради и създава базилика, посветена на двамата гръцки братя-светци: Козма и Дамян, в противовес на езическия култ към братята Кастор и Полукс, които били обожествявани в разположения наблизо Храм на Кастор и Полукс. Олтарът е декориран с римско-византийски мозайки, представящи второто пришествие на Христос.

През 1632 г., папа Урбан VIII нарежда възстановяването на базиликата. Повдига се пода със седем метра, за да е изравни нивото му със затрупания с отломки форум и по този начин да се избегне нахлуването на вода. Добавен е и метох. Старият под сега се вижда в долната църква, който всъщност е долната част на първия храм.

През 1947 г., възстановяването на Имперските форуми променя структурата на църквата. Старият вход, през Храма на Ромул, е затворен, и "храмът" е възстановен в оригиналния му вид. Храмът на Ромул е най-добре запазеният езически храм в Рим, заедно с Пантеона. Нов вход е отворен от противоположната страна (от via dei Fori Imperiali).

Сграда и живопис[редактиране | редактиране на кода]

Мозайките с второто пришествие на Христос, разположен между светците.

Непосредствено до входа на комплекса се намират стаи с оригинални мраморни подове от Форума на мира и стена, където са поставени 150 мраморни плочи от Forma Urbis Romae. Входа е през метоха с единичен кораб. Сградата на базиликата е проектиран по тогавашните норми: единичен кораб с три капели встрани и голям олтар, който сега изглежда доста голям, поради редукцията на височината при реставрацията през 17 век, обграден от триумфална арка, също осакатена при тази реставрация.

От 6-ти – 7 век е мозаечният шедьовър. В средата е Христос. В дясно Св. Петър представя Св. Козма и Св. Теодор, а вляво Св. Павел представя Св. Дамян и папа Феликс IV, който държи модел на църквата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]