Комисия Нестор Паз Замора

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Комисия Нестор Паз Замора
исп.Comisión Néstor Paz Zamora – CNPZ
Знаме на КНПЗ
Основана1989
Разформирована1993
Седалище Боливия
Идеологиямарксизъм-ленинизъм, геваризъм, фокизъм

Комисия Нестор Паз Замора (КНПЗ) (на испански: Comisión Néstor Paz Zamora – CNPZ) е боливийска марксистка организация, придобила публичност през 1990. Групата носи името на Нестор Паз Замора – боливйски партизнаин, брат на Хайме Паз Замора, президент на Боливия (1989 – 1993). Счита се за наследничка на Армията за национално освобождение на Боливия (ELN), създадена през 1966 г. от аржентинския революционер Че Гевара.

На 11 юни 1990 г, членове на групата отвличат бизнесмена Джордж Лонгсдейл, мениджър на компания за бутилиране Vascal, дистрибутор на Кока-Кола в Боливия и съсобственик на голям вестник.

През август 1990 г. КНЗП заявява за своето съществуване с графити, носещи инициалите и фразата Bolivia digna y soberana (Боливия достойна и суверенна). Групата за пръв път привлича международно внимание след нападение срещу посолството на САЩ през октомври 1990 г при което е убит американски морски пехотинец. На 4 декември боливийската полиция залавя Еваристо Салазар, един от двамата членове на Революционно движение Тупак Амару, работещи съвместно с КНПЗ, по време на операция по предаване на откуп за Лонгсдейл. Салазар е жестоко измъчван от полицията и издава мястото, където е държан Лонгсдейл, след което е убит. По време на полицейската операция по освобождаването на Лонгсдейл, похитения бизнесмен и трима членове на КНПЗ са убити, а други двама са заловени живи. Дейността на групата продължава до 1993 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Георги Коларов, Латиноамериканската левица в края на XX век, 2001, Издателство УИ Климент Охридски
  • Георги Коларов, Мистика и тероризъм. Кървавата смес на „Сендеро Луминасо“, 1996, Издателство Академ