Комплекс гробници Когурьо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Комплекс гробници Когурьо
Complex of Koguryo Tombs*
Световно наследство (ЮНЕСКО)

Goguryeo tomb mural.jpg
Стенопис от гробниците Когурьо
Държава Флаг на Северна Корея Северна Корея
Тип Културно
Критерии i, ii, iii, iv
Справка
Регион** Азия и Океания
Регистрационна справка
Вписване 2004  (28ма сесия)
* Името, което е вписано в ЮНЕСКО.
** Региони, групирани от ЮНЕСКО.

Комплексът гробници Когурьо (хангъл: 고구려 고분군, ханджа: 高句麗古墳群) е разположен в Северна Корея и Китай. През юли 2004 г. той става първия обект на територията на КНДР, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Комплексът се състои от 63 индивидуални гробници, намиращи се в градовете Пхенян и Нампхо и останали от времето на раннофеодалната държава Когурьо, която в периода между V и VII в. е сред най-могъщите в Североизточен Китай и на Корейския полуостров. Комплексът гробници всъщност е практически всичко, което е останало днес от културата Когурьо.

Известна част от гробниците са украсени със стенописи. Общо има над 10 000 гробници на Когурьо, но само около 90 от разкопаните днес на територията на Китай и КНДР имат стенописи. По-голямата част от тях влизат в състава на Комплекса гробници на Когурьо, вписан в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Предполага се, че този комплекс е използван за погребение на владетелите и други членове на управляващото семейство. Стенописите представляват уникална картина на ежедневието на хората от този исторически период.

При включването на Комплекса гробници на Когурьо в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО са взети под внимание следните критерии.

  • Стенописите представляват шедьовър на изкуството от този исторически период, а

самите гробници свидетелстват за наличието на висок технологичен потенциал в държавата Когурьо.

  • Културата Когурьо оказва въздействие върху цяла Източна Азия, включително Япония.
  • Комплексът представлява изключителна възможност за получаване на информация за културата Когурьо, всекидневния живот и погребалните традиции, характерни за тази държава.
  • Гробниците Когурьо са прекрасен образец на тази погребална традиция.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Комплекс гробниц Когурё“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.