Консултативна психология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Консултативна психология е психологическа специалност, която обхваща изследвания и приложна работа в няколко обширни области: процес на консултиране и резултати, супервизия и обучение, развитие и консултиране в областта на кариерата, превенция и здраве.

Няколко обединяващи теми сред консултиращите психолози включват фокус върху предимствата и силните страни, интеракциите в средата около индивида, обучение и кариерно развитие, кратки взаимодействия и т.н.[1] В САЩ основните научни списания в тази професия са „Списание за консултативна психология“ (Journal of Counseling Psychology)[2] и „Консултативен психолог“ (The Counseling Psychologist).[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Gelso, C.J., & Fretz, B. (2001). Counseling Psychology, (2nd ed.): Brooks Cole.
  2. Journal of Counseling Psychology
  3. The Counseling Psychologist
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Counseling psychology“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.