Консумация (брак)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Илюстрация от Tacuinum Sanitatis, средновековна книга за доброто здраве

В много традиции и статути на гражданското и религиозно право, консумацията на брака или просто консумацията (на английски: consummation) е първият сексуален акт (или първият официално приет за достоверен) между двама души след брак между тях или след дълго сексуално привличане.

Религиозното, културно и законово значение на консумацията може да произлезе от теории за брака като имащ за цел създаването на законово признати потомци на партньорите и нейното отсъствие може да доведе до анулиране на брака.

В допълнение към тези формални и буквални употреби, терминът съществува също в неформална употреба за сексуална повратна точка във връзки с различна интензивност и продължение.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Consummation“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.