Корпоративна група

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Корпоративна група (или "група от компании") е сбор от основната и нейните дъщерни корпорации, които функционират като единно икономическо цяло с общ източник на контрол и управление.

Концепцията на групата е често използвана в данъчното законодателство, счетоводството и (по-рядко) законодателството, отнасящо се до компании, за да припише тези права и задължения на всеки член на групата в съотношение с другите и цялото. Ако корпорациите са ангажирани в напълно различни видове бизнес, групата се нарича конгломерат.

В Германия, където е развито доста софистицирано законодателство за "концерните", правото, отнасящо се до корпоративните групи, е фундаментална част на тяхното корпоративно законодателство. Много други европейски законодателства имат подобен подход, докато в страните от Британската общност на нациите и в САЩ се придържат към формалната доктрина, която отказва "да преминава през корпоративната завеса": корпорациите са третирани извън данъчното законодателство и счетоводството като напълно отделни правни субекти.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Corporate group“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.