Косплей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Косплей на конвенцията Yukicon във Финландия през 2014 г.

Косплей (на японски: コスプレ; на английски: cosplay, портманто от costume play) е представление, в което участниците (косплейъри) носят костюми и модни аксесоари така, че да представят определен персонаж.[1] Косплейърите често създават субкултури, като в по-широк смисъл терминът „косплей“ се използва за всяка костюмирана ролева игра. Всяко създание, което подлежи на драматична интерпретация, може да се приеме за субект. Най-често, източници на косплей се явяват: аниме, комикси, манга, телевизионни предавания и видеоигри.

Бързият растеж на броя хора, участващи в косплей като хоби след 1990-те години, е превърнал явлението в значителна част от популярната култура в Япония и други части на Азия и в Западния свят. Косплейът е често срещано явление на фен сбирки, като съществуват и специални конвенции и местни и международни състезания за косплей.

Трудността на създаване на персонаж може да варира значително – от прости тематични дрехи до костюми с висока степен на детайлност или сложно техническо изпълнение на елементи.

Терминът „косплей“ е въведен през 1984 г. в Япония.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Stuever, Hank. What Would Godzilla Say? // The Washington Post. 2000-02-14. Посетен на 2008-01-03.