Коста Мингов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Коста Мингов
български комунист
Роден
Починал
31 август 1943 г. (37 г.)

Коста Атанасов Мингов е български революционер и политик, деец на Вътрешната македонска революционна организация (обединена) и на Българската комунистическа партия.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Коста Мингов е роден на 16 март 1906 година в зъхненското село Горенци, което тогава е в Османската империя, в семейството на дееца на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Атанас Мингов, съратник на Яне Сандански. В 1918 година, след края на Първата световна война и изтеглянето на българските войски от Зъхненско, семейството на Мингов емигрира в Свободна България и се установява в пазарджишкото село Башикърово. Коста Мингов става тютюноработник в Пловдив, къдено попада в среда на комунистически активисти. В 1928 година семейството се мести в Неврокоп, където Мингов също работи като тютюноработник и също развива профсъюзна дейност. В 1931 година става член на ВМРО (обединена). Участва в няколко конференции на организацията, организирани от Симеон Кавракиров и други. В 1935 година е арестуван от полицията и измъчван. В 1937 година става член на БКП.[1] Затворен е в лагера Кръстополе.

Умира от заболяване вследствие на побоите на 31 август 1943 година.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Тасев, Славчо. Безсмъртните 1922 - 1944. Биография на загиналите в борбата против капитализма и фашизма от Благоевградски окръг. София, Издателство на Българската комунистическа партия, 1971. с. 254.