Костенурките нинджа (сериал, 1987)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Костенурките нинджа
Teenage Mutant Ninja Turtles
Жанр Анимация
Актьори Кам Кларк
Бари Гордън
Роб Полсън
Таунсенд Колман
Джеймс Ейвъри
Реней Джейкъбс
Пат Фрейли
Питър Ренадей
Джим Къмингс
Майкъл Гоф
Страна Флаг на САЩ САЩ
Флаг на Япония Япония
Език Английски
Сезони 10
Епизоди 193 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене около 22 минути
Разпространение
ТВ Канал CBS
Излъчване 28 декември 1987 г. - 2 ноември 1996 г.
Външни препратки
Страница в IMDb
Костенурките нинджа в Общомедия

„Костенурките нинджа“ (на английски: Teenage Mutant Ninja Turtles) е анимационен сериал, продуциран от американското студио Murakami-Wolf-Swenson и японското Shogakukan Studios. Той дебютира на 28 декември 1987 г. като мини-поредица от пет части, анимирани от студио Toei Animation. Сериалът представя Костенурките нинджа, създадени първоначално под формата на комикс от Кевин Ийстман и Питър Леърд, но целостта е значително изменена от тази на комикса с мрачен тон, за да е по-подходяща за семейството.

„Костенурките нинджа“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът е излъчван за пръв път по Канал 1 в средата на 90-те години на миналия век, като са пуснати първите три сезона с български дублаж. Епизодите, върху които е записан българският дублаж, са с френска обработка, като началната песен е на френски и ясно се чува, че говорът също е на френски. Епизоди са излъчвани и по желание на зрителите, като част от предаването „Милион и едно желание“.

На 17 октомври 2009 г. сериалът започна повторно излъчване по PRO.BG в събота от 08:30, а разписанието му от следващия ден е всяка събота и неделя от 08:00 по два епизода един след друг. На 19 декември няма епизоди, а от 20 декември се излъчва от 08:30 по един епизод. От 2 януари 2010 г. се излъчва отново от 08:00 по два епизода. С последните два епизода от трети сезон, излъчени на 13 февруари, сериалът е временно спрян. На 5 юли 2010 г. започна повторно излъчване, всеки делничен ден от 07:00 по два епизода. Дублажът е записан наново и е на студио Тайтъл Бе-Ге и началната песен е преведена. Този път епизодите, върху които е направена българската обработка, са оригиналните с английско озвучаване. На 12 октомври 2010 г. от 07:30 започна премиерно четвърти сезон, а от следващия ден разписанието му е всеки делничен ден от 07:00 по два епизода. След него се излъчиха и останалите сезони. Някои от епизодите не се излъчиха като част от техните си сезони, а впоследствие. Последният епизод е девети от четвърти сезон, който се излъчи на 11 януари 2011 г. Дублажът е на студио Триада.

В дублажа на студио Тайтъл Бе-Ге ролите се озвучават от артистите Симона Нанова, Георги Тодоров, Тодор Георгиев, Кирил Ивайлов и Станислав Пищалов. В този на студио Триада са Цветослава Симеонова, Иван Велчев, Иван Петков, Христо Димитров и Явор Караиванов.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]