Симона Нанова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Симона Нанова
българска актриса

Родена
1964 г.

Уебсайт

Симона Нанова (родена през 1964) е българска озвучаваща актриса, кукловод и режисьор на дублажи.[1]

Образование[редактиране | редактиране на кода]

През 1987 г. Нанова завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорско майсторство за куклен театър“. По-късно завършва магистърска програма „Театрален маркетинг и мениджмънт“ в същия университет през 2009 г.

Кариера в озвучаването[редактиране | редактиране на кода]

Занимава се с дублаж от началото на 90-те години. По-известна е с озвучаването на Злобара Де мон в анимационния филм „Сто и един далматинци“, както и в едноименния сериал.

Нанова активно работи като режисьор на дублажи от 2000 г. Ръководи дублажите на множество анимационни поредици за Александра Аудио, измежду които „Отбор Гуфи“. „Мулан“, „Играта на играчките“ (от втория филм насам), „Голямото междучасие“, „Ледена епоха“, „Мъпетите“, „Мечо Пух“, „Чудната петорка“, „Междузвездни войни: Бунтовниците“ и „Гринч“.

Също така, озвучава Ейприл О'Нийл и всички жени в „Костенурките нинджа“ (дублаж на Имидж Продакшън), Майката на Мулан в „Мулан“, Уини Кълвача и Г-ца Мийни в „Новото шоу на Уди Кълвача“ (дублаж на bTV), Асадж Вентрес в „Междузвездни войни: Войните на клонираните“, Еудора в „Принцесата и жабокът“, Вещицата Лийза в „Шоуто на Шантавите рисунки“, Валка в „Как да си дресираш дракон 2“, главната героиня в „Джеси“ (сезон 4), Г-жа Клюмвия в „Патешки истории (сериал, 2017)“ и други.[2][3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]