101 далматинци (сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на 101 далматинци.

101 далматинци
101 Dalmatians: The Series
Жанр Анимация
Създател(и) Джим Джинкинс
Дейвид Кембъл
Актьори Памела Адлон
Кат Суси
Тара Стронг
Ейприл Уинчъл
Джим Къмингс
Дани Кукси
Роб Полсън
Джеф Бенет
Франк Уелкър
Шарлот Рей
Пам Доубър
Кевин Шон
Дейвид Л. Ландър
Майкъл Маккийн
Трес Макнийл
Страна  САЩ
Език Английски
Епизоди 65 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителен продуцент Walt Disney Television
Времетраене 22 минути
Разпространение
Излъчване 1 септември 1997 г. – 4 март 1998 г.
Външни препратки
Страница в IMDb

„101 далматинци“ (на английски: 101 Dalmatians: The Series) е американски анимационен сериал, създаден от компанията Walt Disney Animation Studios. Той е един от последните анимационни сериали за 1990-те години на Дисни. Базиран е на класическия анимационен филм на Дисни през 1961 г. „Сто и един далматинци“ и неговия римейк от 1996 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Анимацията се върти главно около три палета: Лъки, телевизионен експерт и лидер на триото, кучешки Том Сойър; верен и винаги гладен брат Топчо; и тяхната малка гуру сестра и изтърсак, Малчо. Те са приятели със Спот, пиле, което иска да е далматинче и член на „Лай Бригадата“. Други кутрета далматинци също се появяват в сериала, като Трикрак, Дипстиг, Уизър, Патч; и тяхната сестра Хубавка.

Главните герои в сериите са Лъки, Малчо, Топчо и Спот. Лъки е най-склонен към приключения от 99-те палета. Той е любимецът на Роджър и е уникален с това, че единствените петна, които притежава са във формата на подкова, и са на гърба му. Малчо е дребничка още от раждането си. Тя е най-малката от 99-те кутрета, но напълно възможно и най-интелигентната. Тя е уникална с това, че притежава дълги увиснали уши. Топчо е вечно гладен. Почти всички негови решения са основават на храна и това да я консумира в точен час, а това понякога му създава проблеми както на него, така и на останалите кученца. Той обаче е верен и полезен брат, особено когато се наложи да демонстрира своето силно развито обоняние. А Спот е пиле, което иска да стане далматинец. Тя е гласът на здравия разум за четиримата, но по-често е пренебрегвана от тях за това. Тя обаче е добър танцьор (което има значение според нея, и е някак добра в смятането). А Трикрак представлява нещо като съперник на Лъки, във всяко отношение. Той носи синьозелена лента на главата си.

Главните злодеи в сериите са Круела Де Вил (Злобара Де Мон според БНТ), нейният не по-малко злонамерен пор Скорч, увиващ се около шията ѝ, и нейните помощници Джаспър и Хорас. Злобара е корпоративен престъпник, и повечето от плановете ѝ се състоят в това да трупа богатства и пари, да измъчва далматинците и да открадне Фермата на Душкингови. Известна е с това да носи записващо устройство, на което записва редовната си реплика „Да си напомня“, за разни неща... Хорас и Джаспър обикновено биват наемани от Злобара да изпълняват нейните планове, като обикновено не успяват. Другите персонажи, положителни са Роджър Душкинг, Анита Душкинг, лелята, Понго и Пердита, Виндела Де Вил, и цялата фамилия Де Вил (Де Мон според превода от БНТ).

„101 далматинци“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът е излъчен по Канал 1 в програмата „Уолт Дисни представя“ в края на 1998 г. и началото на 1999 г., всяка неделя от 17:15 ч. следобед и по-късно бива повторен в същата програма.

Озвучаващи артистиАлбена Михова (Лъки)
Живка Донева (Малчо)
Жени Пашова (Топчо)
Симона Нанова (Злобара де Мон)
Слава Рачева (Лелята)
Пламен Манасиев
Симеон Владов (Джаспър)
Иван Райков (Хорас)
Ани Василева (Анита Душкинг)
Силви Стоицов (Роджър Душкинг)
Тодор Георгиев
Цветан Ватев (Понго)
Василка Сугарева (Пердита)
Илиана Балийска (Спот)
Георги Георгиев
Красимир Куцупаров
Музикален режисьорБорис Карадимчев
Български текст на песентаМатей Стоянов
Песента изпълняватВалентин Ганев
Димитър Рупчев
Иван Райков
Цветан Ватев
Превод и адаптацияМилена Минкова-Кекеманова
РедакторВеселина Пършорова
ОрганизаторСтанка Сапунова
Компютърни надписиСоня Пенкова
МонтажЕлка Грозева
Асистент-режисьорЙордан Темелков
Директор на продукциятаСветла Божинова
ТонрежисьорХристо Йорданов
Режисьор на дублажаНаталия Пискова
CopyrightБНТ, 1998 – 2000 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]