Крайбрежието на Залива на Съединените щати

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
В червено - Щатите по крайбрежието на Мексиканския залив

Крайбрежието на Залива на Съединените щати е крайбрежната ивица по протежение на Южните щати, с излаз на Мексиканския залив. Крайбрежните щати, които имат брегова линия в Мексиканския залив, са Тексас, Луизиана, Мисисипи, Алабама и Флорида и те са известни като Щатите от Залива.

Най-значимите урбанизирани градски центрове в областта са (от запад на изток) Браунсвил, Корпъс Кристи, Хюстън, Батън Руж, Ню Орлиънс, Билокси, Мобил, Пенсакола, Тампа и Сарасота. Повечето от тях имат големи пристанища.

География[редактиране | редактиране на кода]

Крайбрежието на Залива включва множество по-малки заливи и лагуни. Много реки, най-голямата от които е река Мисисипи, също се вливат в океана от този бряг. По-голямата част от земята по крайбрежието на залива е или е била влажна зона. Централната част на Крайбрежието на Залива, източно от Тексас и през цялата Луизиана, е изградена предимно от блата. Източната част на Крайбрежието на Залива, особено във Флорида, е осеяна със заливи.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Карта на 3856 нефтени и газови пробивни платформи, разположени край бреговете на залива през 2006 г.

Крайбрежието на залива е център на икономическа дейност. Блатистите земи край бреговете на Тексас и Луизиана са райони за размножаване и местообитания за морски животни, които благоприятстват индустрия, основаваща се на риболов и събиране на скариди. Пристанището на Южна Луизиана, в непосредствена близост до Ню Орлиънс и Хюстън Харбър, са две от 10-те най-големи в света пристанища по обем товари.[1] От 2004 г. насам седем от десетте най-активни пристанища в Съединените щати са разположени на брега на залива.

История[редактиране | редактиране на кода]

Историята на крайбрежието на залива е важна част от американската история, също както и в настоящия момент брега на залива е икономически важен за Съединените щати. В миналото, съществуват аргументи макар и донякъде оспорвани, за това, че заливът е била дори още по-важна част от Съединените щати.

Първите европейци, които се заселват в района на крайбрежието на залива, са предимно французи и испанци. През първата половина на 19-ти век крайбрежието на залива става част от Съединените щати след придобиването на Луизиана и Тексаската революция. Тъй като населението в САЩ разширява границите си на запад, крайбрежието на залива става естественият магнит на Юга, който има достъп до корабоплавателни маршрути и местна и международна търговия. Нарастването на производството на захар и памук (което е било възможно чрез робството) прави Юга да процъфтява.

Природни и причинени от човека бедствия[редактиране | редактиране на кода]

Крайбрежието на Залива често страда от урагани, както и от наводнения и гръмотевични бури.

Ураганът Катрина удари крайбрежието на залива през 2005 г. като ураган 3.

Източници[редактиране | редактиране на кода]