Кралици на ужаса (сезон 1)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кралици на ужаса сезон 1
Създател(и)Брад Фалчък
Раян Мърфи
Иън Бренан
АктьориЕма Робъртс
Джейми Лий Къртис
Лиа Мишел
Скайлър Самюълс
Кики Палмър
Глен Поуъл
Диего Бонета
Абигейл Бреслин
Оливър Хъдсън
Били Лорд
Насим Педрад
Лусиън Лавискаунт
СтранаСАЩ
ЕзикАнглийски
Епизоди13
Разпространение
ТВ каналFOX
Излъчване22 септември 2015 г. – 8 декември 2015 г.

Първия сезон на Американския сериал Кралици на ужаса с жанр комедия и ужаси първоначално започна излъчването си по FOX в САЩ. Премиерата му беше на 22 септември 2015 г. и свърши на 8 декември 2015 г. Първия сезон имаше 13 епизода.

Първия сезон взима място в измисления университет „Уолис“ където едно от сестринствата бива преследвано от сериен убиец, който използва костюма на талисмана им, Червения дявол, за дегизировка.

Герой[редактиране | редактиране на кода]

Главни[редактиране | редактиране на кода]

  • Ема Робъртс – Шанел Оберлин
  • Скайлър Самюълс – Грейс Гардънър
  • Лиа Мишел – Хестър Улрих / Шанел №6
  • Глен Пауъл – Чад Радуел
  • Диего Бонета – Пийт Мартинез
  • Абигейл Бреслин – Либи Путни / Шанел №5
  • Кики Палмър – Зейдей Уилямс
  • Оливър Хъдсън – Уес Гардънър
  • Насим Педрад – Джиджи Колдуел
  • Лусиен Лавискаунт – Ърл Грей
  • Били Лорд – Сейди Суенсън / Шанел №3
  • Джейми Лий Къртис – декан Кати Мънч

Специални гост-звезди[редактиране | редактиране на кода]

  • Ариана Гранде – Соня Херфман / Шанел №2 (Сезон 1)
  • Ник Джонас – Буун Клемънс (Сезон 1)
  • Нийси Наш – специален агент Денис Хемфил (Второстепенен сезон 1,2)
  • Чад Майкъл Мъри – Брад Радуел

Гост-звезди[редактиране | редактиране на кода]

  • Бриизи Еслин – Дженифър
  • Джим Клок – детектив Чизолм
  • Джина Хан – Сам 
  • Аурон Роудс – Роджър
  • Остин Роудс – Доджър
  • Евън Пейли – Каулфиилд
  • Ана Грейс Барлоу – Бетани Стивънс
  • Йан Хоуг – Г-жа Бийн

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Главна статия: Списък с епизодите на "Кралици на ужаса

# Заглавие Режисура Сценарий Първо излъчване Първо излъчване в България Рейтинг (в милиони)
1 1 Главен
("Pilot")
Раян МърфиРаян Мърфи, Брад Фалчък и Иън Бренан 22 септември 2015 г.11 януари 2016 г. 4.04
Грейс Гарднър посещава университета „Уолис“ и се включва в сестринството „Капа Капа Тау“, управлявано от безскрупулната Шанел Оберлин, в чест на майка си, която също е била част от него. Декан Кати Мънч планира да затвори сестринството, заради грубото поведение на Шанел и насилието над предишния президент, Мелани Доркес, миналата пролет. След заплахата, пристига Джиджи Колдуел и предлага „Капа Капа Тау“ да бъде задължено да приема всеки член, който иска да се включи, включително Грейс, Зейдей, Хестър, Тифани, Дженифър и Сам, което спада нивото на популярност на Шанел и причинява раздялата ѝ с гаджето ѝ, Чад Радуел. Госпожа Бийн, икономката на сестринството, е убита от Шанел, по време на шега, целяща да изплаши новобранците. Заедно, те крият тялото ѝ във фризера за съхранение на сестринството. Уплашена, Грейс се съюзява с Пийт Мартинез, разследващ репортер, и планират да свалят Шанел от власт и да върнат репутацията на ККТ. Не след дълго, тялото на госпожа Бийн изчезва и момичетата стават мишена на сериен убиец, познат като Червения дявол, който убива Шанел №2 и обезглавява новобранката Тифани с моторна косачка.
2 2 Адска седмица
("Hell Week")
Брад ФалчъкРаян Мърфи, Брад Фалчък и Иън Бренан 22 септември 2015 г.18 януари 2016 г. 4.04
След убийствата, новобранците се местят в къщата на „Капа Капа Тау“, подтикнати от Джиджи, която наема охрана, в лицето на Денис Хемфил. Притеснен за безопасността на дъщеря си, бащата на Грейс, колежанският професор, Уес, се мести в „Уолис“ и гради връзка с Джиджи. Междувременно, Пийт и Грейс също се сближават. Грейс открива скрита стая, където се пазят най-големите тайни на сестринството, и научава, че през 1995 г., новобранка умира, след като ражда във вана в къщата. Не е ясно какво е станало с момичето или с детето и Грейс смята, че Мънч е покрила инцидента. След като открива костюм на червен дявол в килера на Пийт, тя осъзнава, че той е убиецът, както и изгубеното дете от инцидента. Червеният дявол промушва фатално партньора на Денис, Шондел, прерязва гърлото на най-добрия приятел на Чад, Буун и отправя заплаха към сестрите от ККТ. По-късно в моргата, Червеният дявол прибира Буун, който е инсценирал смъртта си.
3 3 Резачка
("Chainsaw")
Иън БренанИън Бренан 29 септември 2015 г.25 януари 2016 г. 3,46
Шанел №5 обявява своята независимост от Шанел и сестринството, уплашена и разярена от терора на Червения дявол и безстрастието на Шанел. Решена да възвърне популярността си и намаляващите ѝ „миньони“, Шанел преобразява Хестър и я представя на останалите като Шанел №6. Шанел №3 се сближава със Сам и ѝ разкрива, че серийният убиец, Чарлс Менсън, е неин баща и се споразумяват да са алиби една на друга, ако някоя от сестрите бъде убита. Грейс, Зейдей и Денис откриват кръв в спалнята на Шанел №2 и разбират, че е била убита, но някак си, тя продължава да публикува снимки в социалните мрежи от непозната локация. Объркани, те се отправят към Бел Еър, за да говорят с родителите ѝ, които им казват, че тя е излизала с Чад Радуел, докато той е бил с Шанел. Денис разбира, че има два Червени дявола и вярва, че Зейдей е един от тях, докато Грейс мисли, че Чад има нещо общо с убийствата. След като убива новия талисман на университета, Червеният дявол се заема с братството „Дики Долар Сколарс“, които са убедени, че приятелят им, Буун, не се е самоубил. Те, обаче, са заобиколени от двама дявола с моторни резачки и са надиграни, което води до отрязването на ръцете на Колфийлд. Декан Мънч и Джиджи се местят временно в къщата на ККТ, за да пазят момичетата. Вбесена от поведението на Мънч, Джиджи решава да спи на дивана, където е атакувана от Червения дявол. Уес се притичва на помощ и той си тръгва. Обезпокоена от виковете, Мънч идва да види какво става, където Джиджи и Уес я обвиняват, че е убиеца.
4 4 Обладана къща
("Haunted House")
Брадли БюекърБрад Фалчък 6 октомври 2015 г.1 февруари 2016 г. 2.97
Зейдей обвинява кандидатирането си за президент на сестринството, което я впуска в състезание срещу Шанел, която е решена да си отмъсти. По съвета на Ърл, Зейдей решава да организира благотворителна къща на ужасите, в подкрепа на кандидатурата си. Денис отказва да позволи на Зейдей да направи парти, убедена, че тя е убиецът, но се предава, когато Зейдей ѝ казва, че знае, че е опитала да стане част от ККТ, но е била отхвърлена. Грейс и Пийт говорят с оцеляла след инцидента от 1995 г., Манди Грийнуел. Тя им разказва, че след смъртта на майката, декан Мънч се заема да покрие случилото се и кара Манди и приятелките ѝ да заровят трупа, след което отвежда бебето в неизвестна посока. Тя им съобщава и че бебето не е момче, както предполагаха, а момиче. Като наказание за разкритието, Дяволът тероризира Манди в дома ѝ и я убива. Хестър прелъстява Чад и двамата се отправят към изоставена къща на Шейди Лейн, където да правят секс. Там, обаче, намират труповете на госпожа Бийн, Шанел №2, Шондел, Коуни и Грийнуел. Уплашени, те съобщават на кампуса да не ходят там, но студентите решават, че това е готина атракция, по случай Хелоуин и всички отиват, а Зейдей е отвлечена. Грейс разследва случая на старицата от Шейди Лейн, предишна обитателка на вече изоставената къща, и се оказва, че тя се е грижила за бебето. Разкрива се, че тази старица е Джиджи.
5 5 Тиквена пътека
("Pumpkin Patch")
Брад ФалчъкБрад Фалчък 13 октомври 2015 г.8 февруари 2016 г. 2.39
Планът на Шанел да открие атракция за Хелоуин и да спечели гласовете на студентите е съсипан, след като декан Мънч решава да затвори кампуса и налага вечерен час на Хелоуин. Хестър причинява безредици в сестринството, което води до ареста на Шанел за убийството на госпожа Бийн. След краткия ѝ престой зад решетките, Шанел е убедена, че атракцията ще се състои, въпреки забраните, и принуждава Шанел №5 да запали тиквите или ще каже на гаджетата ѝ-близнаци, Роджър и Доджър, че мастурбира, докато гледа „Дора Изследователката“. Докато палят свещите, те са атакувани от Червения дявол, който изкормя Доджър. Междувременно, Зейдей успява да избяга от Червения дявол, който се оказва, че я харесва и ѝ организира романтична вечеря. Грейс, Пийт, Уес, Джиджи и Денис откриват бърлогата на убиеца, където Джиджи го удря с електрошок, но той успява да избяга по тръба за прането преди да бъде разкрит. Обратно в къщата, Шанел се опитва да организира гласуването по-рано, въпреки отсъствието на Зейдей и Грейс, но те се завръщат и сестринството гласува. По-късно, Джиджи има среща с Червения дявол, който е неин съюзник, и го упреква за провала със Зейдей и го кара да убие неизвестен мъж.
6 6 Седем минути в Ада
("Seven Minutes in Hell")
Майкъл ЪпендалРаян Мърфи 20 октомври 2015 г.15 февруари 2016 г. 2.59
След равен резултат във вота за президент, Шанел решава да сподели властта, заедно със Зейдей, в опит да не бъде виновна за евентуални бъдещи убийства в сестринството. Като президент, Зейдей решава да организира пижамено парти в къщата и скоро сестрите разбират, че вратите и прозорците за заключени отвън. Обезпокоена за безопасността си, Шанел моли Чад и приятелите му да дойдат на помощ, но по пътя Колфийлд е обезглавен от Червения дявол. Момичетата играят „Истина или предизвикателство“, за да разберат дали някое от момичетата знае нещо за убиеца. Внезапно, обаче, Сам разкрива, че бащата на Шанел №3 е Чарлс Менсън. Бясна, но и притеснена за чувствата си към нея, Шанел №3 предизвиква Сам да подремне в подземието на къщата, където тя е убита от Червения дявол. Не след дълго и Роджър е убит с пистолет за пирони и Чад открива подземни тунели под къщата на ККТ. Шанел и Зейдей се впускат да ги изследват и са атакувани от Червения дявол, но успяват да избягат, след като Шанел го удря и той изпада в безсъзнание. На следващия ден, Уес се опитва да измъкне Грейс от университета, но тя отказва, твърдейки, че приятелките ѝ имат нужда от нея. Смутени от скорошните убийства, Шанел №3 и №5 се съюзяват, за да надживеят Шанел.
7 7 Пази се от млади момичета
("Beware of Young Girls")
Барбара БраунРаян Мърфи 3 ноември 2015 г.22 февруари 2016 г. 2.44
Членовете на „Капа Капа Тау“ и „Дики Долар Сколарс“ присъстат на възпоменанието на Шанел №2, на което Шанел я представя като тъпа кучка, която си е получила заслуженото. Загрижени за своя лидер, Шанел №3, №5 и №6 донасят масичка за спиритически сеанси, за да говорят с Шанел №2 и двете с Шанел да се сдобрят. По време на сеанса, Шанел №2 твърди, че Шанел е убиецът и че гаждето ѝ, Чад, ѝ изневерява, въпреки обещанието да спре. Шанел №3, №5 и №6 започват да планират убийството на Шанел, мислейки, че тя е убиецът. В съня си, Шанел е посетена от Шанел №2, която ѝ се извинява и я предупреждава за плановете на сестрите ѝ, за да може да иде в Рая. Шанел прощава на приятелките си и започва план да докаже, че Грейс и Зейдей са замесени в убийствата. Междувременно, Джиджи се опитва да отмъкне вниманието от Червения дявол, за да може да вкара плановете си в действие и манипулира Грейс да разучи предишна членка на ККТ, Федър Маккарти, която се влюбва в съпруга на декан Мънч, който е убит в дома си. Кати е арестувана и вкарана в психична клиника, смятана за убиеца, но сключва сделка с Пийт и Грейс – да разберат повече за убийството на съпруга ѝ, а тя да им каже за бебето от 1995 г. Те се съгласяват и скоро откриват ДНК на Федър по местопрестъплението и доказват, че тя е убиецът. Тя е заключена в лудница, смятана за замесена и в убийства на Червения дявол. В края на епизода, е разкрито, че всъщност самата декан Мънч е убила бившия си.
8 8 Мила мамо
("Mommie Dearest")
Майкъл ЪпендалИън Бренан 10 ноември 2015 г.29 февруари 2016 г. 2.50
Декан Мънч се измъква от уговорката си с Грейс и отказва да ѝ разкаже какво се е случило с бебето от 1995 г. Завръщайки се вкъщи, тя е нападната от двама Червени дяволи в банята си и непознат трети убиец с маска на съдия Скалия, но тя успява да ги надвие. Обезпокоена за безопасността си, тя казва, че момичето, което е родило във ваната, се казва София Дойл, но Грейс все още вярва, че тя е това бебе. Тя се допитва до Пийт и двамата отиват до лудницата, за да научат нещо повече, откривайки, че Джиджи се е грижела не само за едно, но за две бебета преди двадесет години, момче и момиче. Червеният дявол убива Дженифър и разтапя восък по трупа ѝ, което кара Мънч да затвори университета за неопределено време. Междувременно, Шанел-момичетата карат Денис да докаже, че Зейдей и Грейс са убийците, а самата Шанел наема шотландски детективи. Джиджи е необезпокоена от обвиненията на Грейс, че тя е убиецът. Когато тя се завръща в къщата, Шанел ѝ разказва за майка ѝ, Мери Мълиган, която е била дилър на дрога, която е карала пияна с Грейс в колата няколко пъти. Това принуждава Уес да осъди Мери, за да се сдобие с правата върху Грейс. Освен това той пали семейния дом, за да скрие всякакви доказателства и спомени за майката на Грейс. Тя е отчаяна и моли баща си да стои далеч от нея. В края на епизода, Буун тренира във фитнес студио с маскировка и говори с неидентифициран човек по телефона, на когото разказва за абсурдната маска на Скалия, която Джиджи си е купила за убийството на Мънч, и че тя трябва да отпадне от отбора, за да могат да довършат плана си за отмъщение.
9 9 Истории с духове
("Ghost Stories")
Майкъл ЪпендалРаян Мърфи 17 ноември 2015 г.7 март 2016 г. 2.37
Шанел обявява на нейните миньони, че Чад я е поканил на вечеря със семейството му за Деня на благодарността, вбесявайки Хестър, тя отива при Чад излъгва го че е бременна, само за да го скара с Шанел. Междувременно Буун се връща в кампуса с намерение да убие Джиджи и за да съблазни Зейдей, неговата голяма любов. След като Зейдей осъзнава, че Буун е нейния похитител. Тя го отрязва защото обича Ърл. В ревност Буун намушква Ърл в двора на сестринството. Денис осъзнава, че момичетата са уплашени те да не бъдат следващата жертва, за това тя им разказва няколко различни истории за духове, за да ги успокои. Шанел №5 се маха от Капа, за да избегне атаките от Червения дявол, но после се връща обратно. Грейс продължава разследването за инцидента с ваната и разбира от декан Мънч, че София е родила близнаци – момиче и момче- и че Буун е момчето близнак. Буун призовава Джиджи само за да я убие с другия Червен дявол но всъщност другия Червен дявол го убива. Чад решава да покани майката на бъдещето си дете за Деня на благодарността. Междувременно Хестър разкрива на Шанел че е бременна от Чад за това Шанелите и организират тест-капан. Хестър се проваля и Шанел я бута по стълбите на Капа.
10 10 Деня на благодарността
("Thanksgiving")
Майкъл ЪпендалБрад Фалчък 24 ноември 2015 г.14 март 2016 г. 1.98
Шанел се опитва да убеди Чад, че тя е убила Хестър, той е не и вярва, за това тя му показва тялото ѝ във фризера за месо. Тялото на Хестър обаче го няма. Шанел №3 отива на семейна вечеря за празника, но бързо се маха е отива в Капа, там тя намира Зейдей, Грейс и Декан Мънч приготвящи вечеря. Грейс позволява на баща си да се присъедини към тях. Шанел №5 също се завръща в къщата. Декан Мънч предлага всеки да каже своите теории за това кой може да е Червения дявол. Междувременно Джиджи и Червения дявол също прекарват Деня на благодарността заедно, докато Деня на благодарността на Чад и Шанел е прекаран в имението на семейството на Чад, където Хестър нахълтва изневиделица. Декан Мънч и Шанел №3 се обвиняват взаимно че те са убиеца докато Уес мисли че е Грейс. Пийт се намесва казвайки че Уес е биологичния баща на Буун и може би и на другия Червен дявол. След като биват подигравани от семейство Радуел, Шанел и Хестър, следвани от Чад се връщат в къщата навреме за вечерята. Всички сядат на масата, само за да намерят главата на Джиджи в подноса вместо пуйка.
11 11 Черен петък
("Black Friday")
Барбара БралнИън Бренан 1 декември 2015 г.21 март 2016 г. 2.53
Шанелите отиват да пазаруват на Черен Петък, но Червения дявол разваля техния празник и застрелва Шанел в рамото. Грейс, Пит и Уес отиват в участъка, за да съобщят за смъртта на Джиджи, но откриват по-голямата част от полицейския състав уволнен, защото не могат да намерят улики за Червения дявол, а Денис е назначена за главен полицай. Чад казва на Пийт че Буун е завещал много от нещата си на него, въпреки че не се познават. Пийт си признава че Буун е бил неговия източник на информация за статия за това колко е негативна системата на кампуса. Лекувайки се от раната, Шанел убеждава всички че декан Мънч е убиеца и че трябва да я убият. Декана обаче оцелява и двата опита за убийство. Пийт помага на Уес да разбере миналото на Джиджи и откриват че истинското ѝ име е Джес Маяр, сестрата на Ейми, която се самоубива след инцидента с ваната. Пийт решава да напусне кампуса, но Грейс го спира като м казва че искат да го направят, но той и отказва казвайки ѝ че не иска нейният първи път да е с убиец.
12 12 Доркус
("Dorkus")
Брадли БекърРаян Мърфи, Брад Фалчък и Иън Бренан 8 декември 2015 г.28 март 2016 г. 2.53
Пийт признава пред Грейс, че е част от отбора на Червения дявол и че е убил Буун, Роджър и се е опитал да убие Шанел в мола. Междувременно имейл с грубите думи на Шанел се пуска в социалните мрежи и всички се обръщат срещу нея. Шанел се опитва да се самоубие но Зейдей я спира. Малко след това доставчик на пица идва в Капа и се опитва да убие всички там но Зейдей и Шанел го хващат и откриват че той е увит с динамит и експлодира в къщата. След мъдрите думи на Зейдей, Шанел решава да се извини на Мелани. Шанелите отиват в нейното имения, но номер 5 ги напуска за среща в Тиндър. Шанел се опитва да убие Мелани с ножици но Грейс и Зейдей я спират казвайки че Хестър е убиеца. Всички се връщат в Капа и откриват Хестър в гардероба на Шанел с токче в едното око. Закарвайки Хестър в болницата тя обвинява Шанел №5.
13 13 Последните момичета
("The Final Girl(s)")
Брад ФалчъкРаян Мърфи, Брад Фалчък и Иън Бренан 8 декември 2015 г.28 март 2016 г. 2.53
През 2016, Капа е възобновена, с президент Зейдей, вицепрезидент Грейс и касиер Хестър. Декан Мънч сега е световноизвестен феминистки автор и има сериозна връзка с Уес. Чад започва фондация в чест на неговите мъртви приятели и слага край на неговата връзка с Денис. Хестър си признава че е Червения дявол и че е успяла да се измъкне с всичко. Разказва как цялото ѝ детството е прекарано в лудница с Джиджи и Буун. Хестър измисля цялото нещо с шината само за да държи хората далеч от нея и плановете ѝ. Декан Мънч разбира че Хестър е убиеца и казва че ще я изкажа но Хестър я изнудва и казва че и тя ще я изкаже за покриване на убийство и убийството на съпруга ѝ, Стивън. През 2015 Хестър оцелява атаката от токчето и убеждава Денис че и трите Шанели са убийци. По време на процеса Шанелите, обиждат съдията, който решава че те няма да отидат в затвор а лудница. Шанелите си прекарват чудесно в лудницата. В една нощ, Шанел се събужда и вижда Червения дявол надвесил се над нея с нож в ръка.