Кралска вила „Куизизана“ (Юхан Дал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кралска вила „Куизизана“
ХудожникЮхан Дал
Година1820 г.
Техникамаслени бои върху платно
Размери97 × 140 cm
ИзложенаНационален музей „Каподимонте“, Неапол, Италия

„Кралска вила „Куизизана““ (на италиански: La Real Casina di Quisisana) е картина на норвежкия художник Юхан Дал от 1820 г. Картината (140 х 97 см) е изложена в Зала 57 на Национален музей „ Каподимонте“ в Неапол, Италия. Използваната техника е маслени бои върху платно.

История[редактиране | редактиране на кода]

Картината е поръчана на художника Юхан Дал от Кристиан Фредерик (бъдещият Кристиан VIII, крал на Дания). В знак на благодарност за радушния прием по време на престоя си през 1820 г. в Неапол, Кристиан Фредерик подарява платното на Фердинанд I, крал на Двете Сицилии. В наши дни тя е изложена в Кралския апартамент в Музей „Каподимонте“, Неапол.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Кралска вила „Куизизана“, реставрирана през 2009 г.

Картината изобразява на преден план, от църковна кула, Кристиан Фредерик, съпругата му Каролина Амалия и свитата им. Те си почиват на белведере с изглед към Кралския дворец „Куизизана“ в едноименната зона близо до Кастеламаре ди Стабия, където са отседнали по време на пътуването си, и към горите и планините, по-специално към планината Файто, които го заобикалят, като по този начин образуват нещо като естествена рамка.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата La Real Casina di Quisisana (Johan Christian Dahl) в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​