Направо към съдържанието

Красимир Добрев (актьор)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Краси Добрев)
Красимир Добрев
български акьтор
Красимир Добрев

Роден
19.08.1967
Каварна
Семейство
СъпругаМария Добрева
ДецаДаниел Добрев, Васил Добрев

Красимир Добрев е български куклен и драматичен актьор и режисьор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Каварна на 19 август 1967 г. Завършва актьорско майсторство за куклен театър при професор Николина Георгиева през 1994 г. във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Започва кариерата си като стажант-акьтор в ДКТ "Дора Габе" - Добрич[1] през сезона 1989-1990 г. с роли на Снежко в "Тримата снежковци", Крокодила в "Приказка за джунглата" и войник и първи съветник в "Шивачът на приказки". Печели първата си награда за актьорско майсторство от Дома за литература и изкуство за деца и юноши - София на VІІІ Международен фестивал за куклено изкуство "Златният делфин" (1990) за "Шивачът на приказки".[2]

По време на следването си участва в предаванията "Тинтири минтири" и "Смехурко" по Българското национално радио, "Биберон" по Радио 199, както и в детското предаване "Здравей" и емблематичното студентско предаване "Ку-ку" по Българската национална телевизия. След дипломирането си участва от основаването му (1995 г.) в Образователен театър "Забавна наука" на Съни Сънински и проф. д-р Радка Василева[3], както и в предаванията "Неделя по никое време" и "Не може да бъде" по Българска национална телевизия.

Влиза в трупата на Държавен куклен театър - Варна през 2005 г. и печели награда за мъжка роля в "Приказка за пеещето дърво" на XIII "Златен делфин" през същата година. Участва в представленията за възрастни, режисирани от Теди Москов "Красотата спи" (2009), "Възгледите на един пън" (2010), "Професия лъжец" (за ролята си на Нелъжино/Джелсамино в него получава награда от XVI "Златен делфин" - 2014 г), "Пурпурният остров" (2015) и "Уестърн" (2018).

Красимир Добрев участва в мюзикъли като "Тримата мускетари" (роля: Людовик XIII) на Държавна опера - Варна (премиера: 2017 г.), "Алиса в Огледалния свят" (премиера: 2022 г.) и "Питър Пан" (премиера: 2023 г.) на ДКТ - Варна. Участва с гласа си в представленията "Поразените" от Теодора Димова (премиера: 2020 г.) и "Ботушът" (премиера: 2023 г.) от Лило Петров (ДТ "Стоян Бъчваров" - Варна).

Участва в телевизионните сериали "Столичани в повече", "Етажна собственост", "Аз и моите жени"[4], "Ал инклузив" (сезон 1 - 2020 г.), както и във филма "Още една мечта" (2012) на Николай Мутафчиев.

Режисьор е на спектаклите "Сиводрешко и Бързобежко" и "Тримата Снежковци" в ДКТ - Варна и е дългогодишен режисьор в Детската театрална академия "Питър Пан" (Варна). През 2023 г. режисира STEAM спектакъла πλίε, игран в гр. Джебел и гр. Кърджали[5].

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Индивидуална за ролята на Сърдитият чичко в "Малки въшебници"[6], режисьор: Вера Стойкова, сценограф: Свила Величкова, премиера: 2013 г.
    • Награда за най-добра мъжка роля от ХХІ Международен куклено-театрален фестивал "Двама са малко – трима са много" в Пловдив (2014 г.);
    • Награда за мъжка роля на XVI "Златен делфин" (2014)[7]. Наградата е двойно споделена - за двете роли на Красимир Добрев (Сърдитият чичко в "Малки вълшебници" и Нелъжино в "Професия лъжец") и за Марсело Лафонтана за спектакъла „Прометей” на Лафонтана-формас Анимадас, Вила ду Конд, Португалия;
    • Награда от XIV Международен фестивал на театрите за деца, Баня Лука, Република Сръбска, Босна и Херцеговина (2015 г.).
  • Индивидуална за ролята на Вещицата в "Приказка за пеещето дърво", режисьор: Славчо Маленов, премиера: 2005 г.
    • Награда за мъжка роля на XIII "Златен делфин" (2005)

Източници[редактиране | редактиране на кода]