Николина Георгиева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Николина Георгиева
български режисьор
Родена
Починала
27 юни 2016 г. (84 г.)
София, България
Семейство
Съпруг Марин Иванчев
Деца 2 дъщери

Николина Георгиева е български режисьор и педагог, професор-доайен на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Един от големите реформатори на съвременния български куклен театър и един от най-изявените му режисьори.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Карлово на 4 октомври 1931 г. Завършва режисура във ВИТИЗ, при проф. Георги Стаматов през 1954 г. Работи в Драматичен театър Габрово в периода 1954–56. От 1959 г. е режисьор в Централния куклен театър – София.

През 1962 г. заедно с Атанас Илков и сценографът и архитект Иван Цонев създават към ВИТИЗ секция за висше образование за куклен театър.

Николина Георгиева преподава в НАТФИЗ в продължение на над 50 години. Учител и художествен ръководител на много поколения куклени актьори и режисьори.

Проф. Георгиева е и основоположник на „театъра на сенки“ в България.

Неуморен активист на международното куклено-театрално движение Николина Георгиева е един от основателите и дългогодишен президент на Българския център на UNIMA (Union Internationalle de la Marionnette). Член на Екзекутивния комитет (1962 – 1988) на Световната организация, „Почетен член на УНИМА“ и „Почетен президент на Българския център на УНИМА“.

Единствен представител на куклено-театралната общност в България, удостоен със званието „Народен артист“.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

През 1961 г. с Атанас Илков създават спектакъла „Петя и Вълка“ по музиката на Сергей Прокофиев, отличен със „Златен медал“ и Награда за оригиналност и фантазия на единствения по онова време международен куклено-театрален форум в Букурещ. Това е първото международно отличие в историята на българския куклен театър.

Спектакълът на Николина Георгиева „Карнавал на животните“ по музика на Сен-Санс е познат на много сцени в чужбина. През 1968 г. е отличен на Международния телевизионен и филмов фестивал в Монтрьо, Швейцария с наградата „Сребърната роза“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]