Столичен куклен театър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сградата на Столичния куклен театър на ул. „Гурко“

Столичният куклен театър (наричан по-рано Централен куклен театър) в София е основан от Мара Пенкова с лични средства през 1946 г. Това е първият куклен театър в България.

Основан през 1946 г. от Мара Пенкова с лични средства, оскъдни по онова време, първият куклен театър в България успява да предизвика голямо обществено внимание. Само две години по-късно е гласувана държавна субсидия в подкрепа на трупата, която получава статут на първия държавен професионален театър в България.

Първата международна проява на театъра е през 1958 г. в Букурещ, а само две години по-късно той вече печели награда “За оригиналност и въображение” от Втория международен куклен фестивал в Букурещ за „Петя и вълка” по Сергей Прокофиев, с режисьори Атанас Илков и Николина Георгиева.

През 65-те години театърът бележи значителен творчески подем. Поставени са емблематични спектакли, донесли високи отличия и популярност на театъра и кукленото ни изкуство по цял свят – от Куба, САЩ и Канада през страните на Европа до далечна Япония. Примери за това са спектакли като  "Маугли", "Любопитното слонче"; "Златка – Златното момиче", "Пинокио – забранено за деца", "Голямото кихотене", "Приказка за чайка и банда котараци", "Вампирова булка", "Приказка за скитника – крал" и много други. Досега на сцената на театъра са поставени над 300 заглавия.

В репертоара си поддържа около 20 заглавия годишно. Постановките за цялата му история са над 300.

Има две сцени: основна – на улица „Ген. Гурко“ 14, и филиал – на бул. „Янко Сакъзов“ 19.

От 2002 година директор на театъра е режисьорът Кирякос Аргиропулос.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]