Национална опера и балет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за българската институция. За институцията от Северна Македония със същото име вижте Национална опера и балет (Северна Македония).

Сградата на операта на улица „Врабча“

Националната опера и балет е културна институция в София за оперни и балетни постановки.

История[редактиране | редактиране на кода]

Оркестърът на Операта, 1931 г.

Българското оперно дружество е основано през 1908 г., когато започва да представя първите си продукции. Първата цяла опера е изпълнена на следващата година (1909) – „Палячи“ от Леонкавало. Започват и представления на първите опери от български композитори – „Сиромахкиня“ от Емануил Манолов, „Камен и Цена“ от Иван Иванов, „Борислав“ от Маестро Георги Атанасов, „Тахир Беговица“ от Димитър Хаджигеоргиев и др.

Снимка от постановка на Петър Райчев в Софийската опера, 1940 г.

През 1922 г. театърът е преименуван на Национална опера, а от 1928 г., когато се сформира и балетната група, носи настоящото си име Национална опера и балет.

През годините на прехода оперният театър е загубил статута си на национален културен институт и въпреки възраженията на тогавашното ръководство, името му остава непроменено и до днес – Софийска опера и балет.

Сградата, в която се помещава днес дружеството, е проектирана през 1921 г. от арх. Лазар Парашкеванов, но строежът ѝ започва едва през 1947 г. Завършена е през 1953 г.

През лятото на 2007 г. са отпуснати средства за обновяване на сградния фонд и през март 2008 г., въпреки неприключилия ремонт, Софийска опера и балет отваря врати за почитателите на този вид изкуство.

Залата е с капацитет 948 места, а малката сцена – 120 места.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]