Направо към съдържанието

Кременски езера

Кременски езера
— Ледникови езера —
Кременските езера, гледани от връх Джано
Кременските езера, гледани от връх Джано
Карта
Местоположение в България
МестоположениеКременски циркус в Северен Пирин
Дълбочина27 м (Долното Кременско езеро)
Надм. височина2139 – 2359 м
Брой езера в групата9
Кременски езера в Общомедия

Кремѐнски езер̀а, известни още като Джанг̀алските езер̀а, Джанг̀алските гь̀олове, са езерна група в южната част на Северен Пирин, съставена от девет езера (седем постоянни и две пресъхващи), разположени в тесен, но много добре изразен циркус, носещ същото име. Заобиколени са от върховете Сиврия (2591 m) на северозапад и Джано (2668 m) на югозапад и от Кременския рид, завършващ с Кременския връх 2503 m) на изток. Оттичат се чрез малък поток в река Ретиже (десен приток на Места). Като езерна група те са най-големи в цял Пирин със своята сумарна площ от 196 декара и общ воден обем 1 560 000 кубични метра. По големина две от тях заемат второ и четвърто място, а по дълбочина – трето и пето място.[1]

Две от долните Кременските езера, снимани от моренния вал при северния бряг на Долното Кременско езеро. В далечината – долината на река Ретиже

Под Долното езеро се намират още няколко малки езера, които не са изследвани, някои са по-големи от най-горното, но през лятото пресъхват. Езерата носят името си по село Кремен, в чието землище се намират.

Туристически маршрути

[редактиране | редактиране на кода]
Кременски езера

Основните туристически маршрути в района минават покрай Кременския циркус и езерата в него, поради което те не са много добре познати на туристите.

До езерата се стига най-лесно от долината на река Ретиже и от връх Джано. От Ретиже се тръгва при слива на Кременския поток с реката, на около 2023,6 m н.в. Оттам нагоре водят две пътеки. Едната, по-пряката, върви стръмно покрай десния бряг на Кременския поток и излиза на малка заравненост при двете най-долни Кременски езера, на 2140 m н.в. Другата – по-дълга и полегата – тръгва отново от слива на Кременския поток с река Ретиже, но поема първоначално на изток, а после западно по десния долинен склон на реката. Пътеката отново достига заравнеността при двете долни езера и там се съединява с първата.

През платото пътеката лъкатуши през гъстите клекове между двете езера и излиза при мощния моренен вал под Долното Кременско езеро. Оттам покрай оттока на Долното езеро следва стръмно качване по морените до самото Долно езеро (2306,4 m н.в.). Същата пътека продължава покрай западните брегове на трите най-високи езера, навлизайки дълбоко в южната част на Кременския циркус. Под Джано, пътеката преминава в стръмни серпентини по морените и излиза западно на билото на рида Джангалица, непосредствено до Джано на около 2650 m н.в.

  1. „Пирин. Речник и пътеводител“, Даутов, Николай, 2008, стр. 78