Сиврия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сиврия
Връх Сиврия. Вляво от него на преден план – Кременския рид, а назад – връх Ченгелчал; вдясно на преден план двойният връх е Демиркапия, до него Кралев двор, а на заден план – Каменица.
Връх Сиврия. Вляво от него на преден план – Кременския рид, а назад – връх Ченгелчал; вдясно на преден план двойният връх е Демиркапия, до него Кралев двор, а на заден план – Каменица.
41.7064° с. ш. 23.5186° и. д.
Местоположение на картата на България Област Благоевград
Общи данни
МестоположениеОбласт Благоевград, България
Част отПирин
Надм. височина2590,5 m
Изкачване
Първо изкачване?
Сиврия в Общомедия

Сиврия e връх в Пирин с височина 2590,5 метра, издигащ се на рида Джангалица[1], който се отделя от Централното пиринско било от връх Джано. Източните му склонове се спускат към Кременските езера, а западните и северните стръмно, почти отвесно към Поповоезерния циркус. Изглежда много внушително откъм Безбожкото било, където минават две пътеки. Именно защото движещите се по тях туристи, които отиват навътре в планината, виждат първо него, той се запомня и е сравнително известен. От тази посока изглежда остър и каменист, но ако се погледне откъм Поповото езеро или от връх Джангал, не впечатлява с нищо. Самият връх е издигнат съвсем малко над билото.

Връх Сиврия, гледка от източния склон на в. Джангал. Ниско долу две от Момините (Самодивски езера).

Изкачва се лесно от източната и западната страна, само от север, където е скалистата част, има алпийски тур от II „а“ категория. По време на Възродителния процес е преименуван на Острец, но това име не е прието от туристите и не се използва.

Сред местното население е наричан понякога и Джангалския връх, вероятно свързвайки го с рида Джангалица.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „ПИРИН Речник и Пътеводител“ Николай Даутов, София, 2008, стр. 113
  2. „ПИРИН Речник и Пътеводител“ Николай Даутов, София, 2008, стр. 114