Криминология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Криминологията е научното изследване на природата, обхвата, причините и контрола на криминалното поведение. Криминологичното изследване включва разпространението и формите на престъплението, както и причините и следствията. Това още включва социалното и правителствено регулиране и реакции на престъплението. Криминологията е интердисциплинарно поле на бихейвиористичните науки, с насоченост особено в социологията и психологията, както и законовите норми и разпоредби. Криминология е също така този дял от социалните науки, който се занимава с изучаването на престъплението в неговите индивидуални и обществени прояви.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

През 1885 италианския правен професор Рафаеле Гарофало изковава термина "криминология" (на италиански, criminologia). Френският антрополог Паул Топинар използва горе долу по същото време на френски думата, criminologie. [1]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Криминология: теоретични основи, Боян Станков, изд. Албатрос, 2003
  • Въведение в приложната криминология, Румен Райковски, изд. Сиела, 2006
  • Криминология: Видове престъпност, Боян Станков, изд. Черноризец Храбър, 2003
  • Криминологическо правосъзнание. Теоретико-методологически аспекти, Йордан Айдаров, изд. Сиела, 2004

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Deflem, Mathieu (2006). Sociological Theory and Criminological Research: Views from Europe and the United States. Elsevier. pp. p. 279. ISBN 0762313226.

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Criminology“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.