Криминология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Криминологията е научното изследване на природата, обхвата, причините и контрола на криминалното поведение. Криминологичното изследване включва разпространението и формите на престъплението, както и причините и следствията. Това още включва социалното и правителствено регулиране и реакции на престъплението. Криминологията е интердисциплинарно поле на бихейвиористичните науки, с насоченост особено в социологията и психологията, както и законовите норми и разпоредби. Криминология е също така този дял от социалните науки, който се занимава с изучаването на престъплението в неговите индивидуални и обществени прояви.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

През 1885 италианския правен професор Рафаеле Гарофало изковава термина "криминология" (на италиански, criminologia). Френският антрополог Паул Топинар използва горе долу по същото време на френски думата, criminologie. [1]

Наука за престъпността[редактиране | редактиране на кода]

Науката за престъпността (от англ. crime science) възниква във Великобритания в края на 90те години на 20ти век заради пракическата нужда от противодействие на престъпността. Науката за престъпността използва много от натрупаното знание от криминологията, но специфично за новата наука е, че тя има приложен характер. Затова тя се занимава с феномена на престъпността, а не изключително само със самите престъпници. Науката за престъпността е мултидисциплинарна и използва приложни научни методи, които се простират отвъд типичните от социалната теория.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Криминология: теоретични основи, Боян Станков, изд. Албатрос, 2003
  • Въведение в приложната криминология, Румен Райковски, изд. Сиела, 2006
  • Криминология: Видове престъпност, Боян Станков, изд. Черноризец Храбър, 2003
  • Криминологическо правосъзнание. Теоретико-методологически аспекти, Йордан Айдаров, изд. Сиела, 2004

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Deflem, Mathieu (2006). Sociological Theory and Criminological Research: Views from Europe and the United States. Elsevier. pp. p. 279. ISBN 0762313226.

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Criminology“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.