Приложни науки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Част от серията статии за
наука
Природни науки
Социални науки
Приложни науки
Формални науки
Хуманитаристика

Приложни науки са науките, поставящи си за цел решаването на социално-практически проблеми, например инженерните науки и медицината.

Непосредствената цел на приложните науки е да се приложат знанията и резултатите, придобити във фундаменталните науки, за целите на решаване не само на познавателни, но и на социално-практически проблеми.

Делението на научните изследвания на фундаментални и приложни е доста условно, тъй като отделни резултати на фундаменталните науки могат да имат непосредствена практическа ценност, а в резултат на приложните изследвания могат да се получат научни открития.

Научните изследвания се превръщат в задължителен елемент при процеса на вземането на управленски решения. Обемът и сложността им се определят от конкретния проблем, но те винаги имат когнитивна структура, а резултатът се основава на прилагането на научни методи.

Структурата на онтоложкия модел на изследванията, необходими за приемането на управленски решения (на английски: decision making) може да бъде представена със следната последователност: постановка на задачата, построяване на модел, сбор и обработка на информация, анализ и корекция на модела, получаване на решение, внедряване на резултата в практиката. При това границите на отделните етапи няма строго определен характер.

Списък[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Stephen Hoare, Paul Hatherly, Debbie Brunt, Mike Hill, Roya Vahdati-Moghaddam, Cambridge Technicals Level 3 Applied Science, Hachette UK, стр. 352
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Прикладные исследования“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​