Приложни науки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Част от серията статии за
наука
PrirodneNauke.svg
Природни науки
Социални науки
Приложни науки
Формални науки
Хуманитаристика

Приложни науки са науките, поставящи си за цел решаването на социално-практически проблеми, например инженерните науки и медицината.

Непосредствената цел на приложните науки е да се приложат знанията и резултатите, придобити във фундаменталните науки, за целите на решаване не само на познавателни, но и на социално-практически проблеми.

Делението на научните изследвания на фундаментални и приложни е доста условно, тъй като отделни резултати на фундаменталните науки могат да имат непосредствена практическа ценност, а в резултат на приложните изследвания могат да се получат научни открития.

Научните изследвания се превръщат в задължителен елемент при процеса на вземането на управленски решения. Обемът и сложността им се определят от конкретния проблем, но те винаги имат когнитивна структура, а резултатът се основава на прилагането на научни методи.

Структурата на онтоложкия модел на изследванията, необходими за приемането на управленски решения (на английски: decision making) може да бъде представена със следната последователност: постановка на задачата, построяване на модел, сбор и обработка на информация, анализ и корекция на модела, получаване на решение, внедряване на резултата в практиката. При това границите на отделните етапи няма строго определен характер.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Прикладные исследования“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.