Кристиан V

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кристиан V
Christian V.
крал на Дания и Норвегия
Портрет на крал Кристиан V от 17 в.
Портрет на крал Кристиан V от 17 в.

Роден
Починал
Погребан Роскилска катедрала, Дания

Религия лутеранство
Награди Орден на жартиерата
Управление
Период 16701699
Предшественик Фредерик III
Наследник Фредерик IV
Семейство
Род Дом Олденбург
Баща Фредерик III
Майка София Амалия фон Брауншвайг-Каленберг
Братя/сестри Анна София Датска
Вилхелмина Ернестина Датска
Улрика Елеонора Датска
Георг Датски
Фридерика Амалия Датска
Съпруга Шарлота Амалия фон Хесен-Касел (25 юни 1667 (стар стил))
Деца Фредерик IV
Кристиан V в Общомедия

Кристиан V е крал на Дания и Норвегия от 1670 до смъртта си през 1699 г.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1646 г. във Фленсбург. Син е на крал Фредерик III и София Амалия фон Брауншвайг-Каленберг.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Кристиан V се радвал на голяма популярност сред обикновения народ, което се дължи на факта, че укрепвайки абсолютната монархия, той задълбочава в още по-голяма степен предприетите от баща му, Фредерик III, държавни реформи, изразяващи се в предоставяне на нови права на обикновените граждани за сметка на ограничаване правата на старата аристокрация. Той утвърждава новите титли „граф“ и „барон“, които можело да бъдат давани на хора без знатно потекло, и те да бъдат назначавани на държавна служба и да заемат държавни постове. Такъв бил случаят с Педер Шумахер, издигнат от обикновен поданик в граф Грифенфелд през 1670 г. и назначен за висш съветник през 1674 г., който оказва доста сериозно влияние върху краля в началото на управлението му.

През 1676 г. Педер Грифенфелд се обявява против решението на краля да се включи в Сконската война срещу Швеция, при което е свален от поста си и осъден на доживотен затвор за измяна на суверена. Но както правилно предвиждал Грифенфелд в тази война войските на Кристиан V биват разбити на два пъти и той не успява да си върне полуостров Сконе, загубен по време на предишната Малка северна война. През 1679 г. е подписан мирен договор между Дания и Швеция, според който войната приключва без териториални промени и Сконе остава във владение на Швеция.

По време на управлението на Кристиан V (в 1683 г.) е приет и датският кодекс със закони (Danske Lov), подобен кодекс бил приет и за Норвегия в 1687 г. (Norske Lov).

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

На 14 май 1667 г. Кристиан V се жени за Шарлота Амалия фон Хесен-Касел, от която има осем деца. Синът му Фредерик IV от този брак става крал на Дания през 1699 г.

Други шест деца Кристиан има от любовницата си Амелия Мот (1654 – 1719), която е дъщеря на неговия учител и в 1677 г. получава титлата графиня.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]