Кристиан V

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кристиан V
крал на Дания и Норвегия
Christian-5-profilny.jpg
портрет на крал Кристиан V от 17 в.
Информация
Управление крал на Дания и Норвегия (16701699)
Роден
Починал
Предшественик Фредерик III
Наследник Фредерик IV
Семейство
Брак Шарлота Амалия фон Хесен-Касел
Баща Фредерик III
Майка София Амалия фон Брауншвайг-Каленберг
Кристиан V в Общомедия

Кристиан V е крал на Дания и Норвегия от 1670 до смъртта си през 1699 г.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Кристиан V се радвал на голяма популярност сред обикновения народ, което се дължи на факта, че укрепвайки абсолютната монархия, той задълбочил в още по-голяма степен предприетите от баща му, Фредерик III, държавни реформи, изразяващи се в предоставяне на нови права на обикновените граждани за сметка на ограничаване правата на старата аристокрация. Той утвърдил новите титли „граф“ и „барон“, които можело да бъдат давани на хора без знатно потекло, и те да бъдат назначавани на държавна служба и да заемат държавни постове. Такъв бил случаят с Педер Шумахер, издигнат от обикновен поданик в граф Грифенфелд през 1670 г. и назначен за висш съветник през 1674 г., който оказал доста сериозно влияние върху краля в началото на управлението му. През 1676 г. Педер Грифенфелд се обявил против решението на краля да се включи в Сконската война срещу Швеция и бил свален от поста си и осъден на доживотен затвор за измяна на суверена. Но както правилно предвиждал Грифенфелд в тази война войските на Кристиан V били разбити на два пъти и той не успял да си върне полуостров Сконе, загубен по време на предишната Малка северна война. През 1679 г. бил подписан мирният договор между Дания и Швеция, според който войната приключила без териториални промени и Сконе останал във владение на Швеция.

По време на управлението на Кристиан V (в 1683 г.) бил приет и датският кодекс със закони (Danske Lov), подобен кодекс бил приет и за Норвегия в 1687 г. (Norske Lov).

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

На 14 май 1667 г. Кристиан V се оженил за Шарлота Амалия фон Хесен-Касел, от която имал осем деца. Синът му Фредерик IV от този брак станал крал на Дания през 1699 г. Други шест деца Кристиан имал от любовницата си Амелия Мот (1654—1719), която била дъщеря на неговия учител и в 1677 г. получила титлата графиня.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]