Късогледство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Изображение при нормално зрение Изображение при късогледство
Изображение при нормално зрение
Изображение при късогледство

Късогледство, наречено още миопия (от гръцки: μυωπία, myopía, означаващо късогледство), е вид аномалия, намалена зрителна острота, при която изображението се получава пред ретината, т.е. хората виждат ясно предмети в близост, но обектите, които са по-далеч се виждат размазани и неясни.

При миопията основният проблем се състои в това, че лъчите, които идват от наблюдавания в далечината обект, не попадат върху ретината – най-вътрешния слой на окото. Причината за това е или прекалено удължената очна ябълка, в резултат на което падащите лъчи се пречупват преди да достигнат ретината, или различни неравности по самата роговица, което води до неправилно и хаотично пречупване на лъчите. Поради тази причина хората с този дефект виждат мътно като в мъгла. Виждат значително по-добре наблизо, отколкото надалеч.

Късогледството в повечето случаи се коригира с очила или контактни лещи. При късогледството лъчите се събират пред ретината, пречупвателната сила на окото е относително по-голяма, а фокусното разстояние е по-малко, отколкото съществува на дължината на очната ябълка. Според степените си миопията бива слаба (под 3 диоптъра), средна (между 3 – 6 диоптъра) и силна (над 6 диоптъра).

Късогледството рядко е вродено заболяване. То възниква най-често в училище, когато зрението на децата отслабва и те започват да се взират с примижаване. Обикновено училищната миопия се развива бавно и не достига високи степени. Тя се коригира със стъкла, като се предписват „минус“ (разсейвателни) стъкла и то най-разсейвателно стъкло, с което се получава нормална зрителна острота.

Превенция[редактиране | редактиране на кода]

Няма универсално приет метод за превенция на късогледство. Често срещаните методи включват носене на очила за четене, капки за очи и участието в повече активни дейности навън.

Слънчева светлина[редактиране | редактиране на кода]

Слънчевата светлина може да предотврати късогледство. Австралийски изследователи открили, че излагането на слънчева светлина е важно за ограничаването на растежа на очната ябълка, който предизвиква късогледство. Излагането на слънчева светлина 2 – 3 часа на ден увеличава допамина в окото, което ограничава неправилно оформяне на окото.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]