Късогледство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Изображение при нормално зрение Изображение при късогледство
Изображение при нормално зрение
Изображение при късогледство

Късогледство, наречено още миопия (от гръцки μυωπία, myopia означаващо късогледство) е вид аномалия, намалена зрителна острота при която изображението се получава пред ретината.

При миопията основният проблем се състои в това, че лъчите, които идват от наблюдавания в далечината обект, не попадат върху ретината – най-вътрешния слой на окото. Причината за това е или прекалено удължената очна ябълка, в резултат на което падащите лъчи се пречупват преди да достигнат ретината, или различни неравности по самата роговица, което води до неправилно и хаотично пречупване на лъчите. Поради тази причина хората с този дефект виждат мътно като в мъгла. Виждат значително по-добре наблизо, отколкото надалеч.

Късогледството в повечето случаи се коригира с очила или контактни лещи. При късогледството лъчите се събират пред ретината, пречупвателната сила на окото е относително по-голяма, а фокусното разстояние е по-малко, отколкото съществува на дължината на очната ябълка. Според степените си миопията бива слаба /под 3 диоптъра/, средна /между 3-6 диоптъра/ и силна /над 6 диоптъра/.

Късогледството рядко е вродено заболяване. То възниква най-често в училище, когато зрението на децата отслабва и те започват да се взират с примижаване. Обикновено училищната миопия се развива бавно и не достига високи степени. Тя се коригира със стъкла, като се предписват "минус" /разсейвателни/ стъкла, и то най-разсейвателно стъкло, с което се получава нормална зрителна острота.

Превенция[редактиране | редактиране на кода]

Няма универсално приет метод за превенцията на късогледство. Често срещаните методи включват носене на очила за четене, капки за очи и участието в повече активни дейности навън.

Слънчева светлина[редактиране | редактиране на кода]

Слънчевата светлина може да предотврати късогледство. Австралийски изследователи открили, че излагането на слънчева светлина е важно за ограничаването на растежа на очната ябълка, който предизвиква късогледство. Излагането на слънчева светлина 2-3 часа на ден увеличава допамина в окото, което ограничава неправилно оформяне на окото.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]