Контактна леща

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Контактна леща

Контактните лещи са оптични лещи, поставяни директно в окото за корекция на зрителните смущения, предизвикани от отклонения като (далекогледство, късогледство, пресбиопия, астигматизъм, в т.ч. кератоконус). Контактните лещи се ползват и с козметични цели - за подчертаване или промяна на цвета на очите (цветни контактни лещи), за защита на очите от лъчения, за улесняване на зарастването на роговични рани и др.

Контактните лещи са забележителна алтернатива за очите. Те позволяват да се избегнат такива известни проблеми на носещите очила хора, като например: ограничено полезрение, оптически измами, запотяване на стъклата, отказване от определени видове спорт.

Контактната леща се поставя в окото и плува върху слъзния филм, като се придържа от собствената си форма и клепачите. Лещите имат много предимства пред очилата: те са невидими, понасят се лесно, не се замъгляват при промяна на температурата, не ограничават зрителното поле, дават по-добра корекция на зрението от очилата. Лещите обаче изискват много повече грижи и средства. Неправилното им съхранение и употреба ги правят опасни за очите и могат да доведат до сериозно увреждане на роговицата.

Според материала на лещата са познати два вида контактни лещи — меки и твърди.

Меки контактни лещи[редактиране | редактиране на кода]

Имат следните предимства: лесна поносимост, бързо свикване с тях, лесно обслужване. Недостатъците на тези лещи са също няколко: повишен риск от гъбични инфекции, налага се по-честа подмяна на лещите.

Меките контактни лещи се разделят на няколко вида:

Според режима на носене[редактиране | редактиране на кода]

Проблемите, свързани с носенето на контактни лещи са основно два: дискомфорт и риск от инфекции. Върху лещата е възможно да се натрупат депозити от протеини, които освен че затрудняват зрението, могат да станат причина за увреждане на роговицата. Това може да се избегне с предпочитането на лещи за по-кратка употреба. Режимът на носене на контактните лещи е годишен, 3-месечен, 1-месечен, 2-седмичен и ежедневен. Това означава, че след изтичане на съответния срок, лещите трябва да бъдат заменени с нови. Безспорно, най-удобен във всяко отношение е ежедневния режим на смяна – всяка сутрин се отваря нов чифт лещи, който вечерта се изхвърля. На практика риск от натрупване на депозити или инфекции е сведен до минимум. Не се налага и ползването на разтвори за съхранение.

Според вида корекция[редактиране | редактиране на кода]

  • диоптрични – коригират късогледство, далекогледство,
  • торични – за корекция на астигматизъм
  • цветни – за корекция цвета на ириса, козметични /без диоптър/ и диоптрични.
  • “диви” лещи – забавни рисувани лещи, които могат да се носят на партита, променят очите от котешки, призрачни, дори с вид на мишена или топка за билярд
  • терапевтични – при очна травма или инфекция
  • мултифокални – коригират както зрението за далеч, така и за близо. Подходящи във възрастта след 40 год

Твърди контактни лещи[редактиране | редактиране на кода]

Имат предимствата, че са с по-дълъг живот, дават добра корекция на зрението — с ясен, бистър образ и с добре отстранен астигматизъм. Неудобствата, които могат да предизвикат обаче не са малко: ограничена продължителност на носене — до 14 - 16 часа, лесно изпадане от окото при по-рязко мигване с клепачи или при рязко движение на окото в орбитата му, трудна поносимост - понякога предизвикват дразнене и различни други оплаквания от пациента.

Твърдите контактни лещи се подразделят на следните видове:

  • Полиметилметакрилатни - ПММА (пластмасови), с продължителност на носене 8 - 10 часа. Техен недостатък е, че са плътни и не пропускат кислорода до роговицата на окото.
  • Газпроницаеми - RGP (Rigid Gas Permeable), с различно съдържание на силикон: например DK 30 (или Ф 30 умбрал), DK 60 или DK 100, съответно с дифузия на кислорода 30, 60 и 100%. Продължителността на носене за лещите DK 100 е максимална, т.е. те са най-добрите твърди контактни лещи. Контактните лещи от силиконов хидрогел имат уникален сферичен оптичен дизайн, благодарение на който коригират както вроденото, така и предизвиканото от външни фактори сферично изкривяване.

Съществуват и други по-специални видове контактни лещи - Rose K лещи, хибридни лещи (с мека периферия и твърд център) и др.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]