Астигматизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Зрение при астигматизъм

Астигматизмът е дефект на оптична система или на човешкото око, вид аберация, при която се получава неясен образ поради липса на правилно фокусиране.

Същност[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от късогледството или далекогледството, при които образът е фокусиран, но не върху ретината, а пред или зад нея, при астигматизма образът не е правилно фокусиран. Причината обикновено е, че роговицата на окото (или оптичния уред) не е правилна сфера и пречупва светлинните лъчи в една плоскост по-силно, отколкото в друга. При астигматизъм е нужно постоянно носене на очила с отчитане на индивидуалните особености в пречупващата способност на всяко око. Той може да се коригира също така с контактни лещи или чрез рефракционна хирургия.[1] Астигматизмът може да е съпроводен с късогледство или далекогледство.

Диагностика[редактиране | редактиране на кода]

Леката форма на астигматизъм може дори да остане незабелязана. Първият симптом е леко замъглено зрение. Понякога некоригираният астигматизъм може да предизвика главоболие, преумора на очите или да изкриви или замъгли зрението.

Ако оптичната рецепта съдържа три части, а не една, това значи, че се наблюдава форма на астигматизъм. Предписание от три части изглежда подобно на това: -2,75 -1,25 x 180. Първата част представлява основната сферична корекция, докато втората и третата част показват размера и разположението на астигматизма.

Причини[редактиране | редактиране на кода]

Астигматизмът се появява, когато роговицата има форма, подобна повече на продълговата топка за ръгби, отколкото на сферична футболна (каквато е нормалната форма). Продълговатата роговица пропуска отразените от предметите лъчи, които се фокусират върху две точки в зеницата на окото вместо само върху една, поради което образът е размазан. Много хора се раждат с продълговата роговица и това естествено довежда до зрителен проблем, който се влошава с течение на времето.

Лечение[редактиране | редактиране на кода]

Астигматизмът може да се коригира с очила или контактни лещи. Много хора с астигматизъм продължават да мислят, че не могат да носят контактни лещи или че само твърдите лещи могат да коригират астигматизма. Съществуват модели меки лещи, които коригират астигматизъм. Наричат се торични лещи. Те имат специална вградена корекция, като едновременно могат да съдържат предписание за далекогледство или късогледство, ако пациентът се нуждае от това.

Съществува рефракционна хирургия за корекция на астигматизма[2]. Решението за такава операция трябва да се вземе след обсъждане с лекар офталмолог.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Какво представлява астигматизмът
  2. Доайенът на българската офталмология акад. К. Пашев предлага в България вместо "астигматизъм" да се ползва терминът "пръчкогледство".

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]