Къща на Михаил Владо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Къща на Михаил Владов
Общ изглед
Общ изглед
Карта Местоположение
Виджилищна къща
Местоположениеул. „Пълдин“, Пловдив,  България
Стилвъзрожденска къща
Изгражданеначалото на 19 век
Етажи3
Статуткъща за гости и фестивали

Къщата на Михаил Владов е възрожденска къща в град Пловдив.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Построена е в стила на ранните несиметрични къщи от бащата на д-р М. Владо – Анастас Владо, който по думите на Константин Моравенов е цинцарин от Велес, дошъл в Пловдив като учител по гръцки език.[2]

Тук през 1828 г. се ражда Михаил Владо. С помощта на роднини той завършва медицина във Виена и в периода 1862 – 1877 г. е главен лекар на Пловдив, като по това време открива и първата частна болница.

По време на Априлското въстание той спасява стотици българи, хвърлени в затворите. Излекувал е и Иван Андонов, един от най-активните участници в националноосободителните борби в Пловдивския край.

Внушителната постройка се намира на ул. „Пълдин“ в Стария Пловдив и представлява триетажната сграда, разположена в западната част на неголям двор с отворена към него фасада.

Вътрешно стълбище води към чардак на втория етаж, от който се открива великолепна панорамна гледка към град Пловдив. Стаите са богато украсени с дърворезби, ажурни розети, дървени орнаменти на повече от 200 години и вградени в стените долапи. В някогашната приемна на прочутия пловдивски изцерител и до днес е запазен таванът, който е истинско произведение на изкуството. Флоралните орнаменти, ръчно изработени от дърво, са боядисани в оранжево, зелено, синьо и жълто. Полюлеят, донесен от някое от многобройните пътувания на доктор Владо по света, съчетава ковано желязо с виенско стъкло.

По времето на социализма къщата е превърната в едно от култовите заведения на Балкантурист – резиденция „Тракийски стан“. В края на 80-те години на миналия век в сградата избухва пожар и част от къщата и двора са унищожени.

Според Константин Моравенов в края на 18 век до това място се е намирала къщата на Димитър Сливоглу.

Обектът е паметник на културата с национално значение.

В края на 80-те години на 20 век в къщата избухва пожар, при който изгаря постройката към улицата, която по-късно бива възстановена. Къщата е реставрирана, като стриктно са спазени всички детайли на оригиналния ѝ облик. Тя е място за настаняване на гости и организиране на тържества и конференции от „Орфей Клуб Уелнес“.

Културни събития[редактиране | редактиране на кода]

Къщата е един от официалните участници в двата фестивала – Дефиле „Вино и гурме“[3] и „Дефиле на младото вино“, провеждащи се през май и ноември всяка година.

Тя отваря гостоприемно вратите си за утвърдени участници-производители на дионисиевата напитка и изтъкнати шеф готвачи. Фестивалите са истински празник за култура и кухня.

През 2017 г. обектът е включен в съпътстващата програма на „Нощта на музеите и галериите“. По време на събитието и извън него в къщата се провеждат различни музикални и сценични прояви, изложби, научни семинари, тематични срещи и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]