Константин Моравенов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Константин Моравенов
Роден
1810 или 1812
Починал
Пловдив

Константин Душков Моравенов е общественик от времето на българското Възраждане.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произхожда от копривщенския род Моравенови. Получава училищно образование на гръцки език в родния си Пловдив и в Брашов. По собствените му думи усвоява добре български едва в зряла възраст, към 1845 г. До 1866 г. живее в Пловдив и води там търговия. Посмъртно издадените негови спомени са важен извор за обществения живот в града по време на църковно-националното движение. Самият Моравенов дейно участва в борбата за българска църковна самостоятелност и поддържа връзки с Найден Геров и Стоян Чомаков. През 1866 г. се преселва в Цариград, където работи с търговските кантори на своя братовчед Гаврил Атанасов Моравенов и на Христо Тъпчилещов. За кратко време е ковчежник на новоучредената Българска екзархия (1872). Завръща се в Пловдив през 1875 г. След Освобождението служи в председателстваната от Йоаким Груев съдебна комисия и става един от първите нотариуси в Източна Румелия.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

  • Моравенов, К. Паметник за пловдивското християнско население в града и за общите заведения по произносно предание, подарен на Българското читалище в Цариград 1869. Пловдив, 1984

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Янева, С. Константин Душков Моравенов. – В: Кой кой е сред българите XV-XIX в. (ред. Тодев, И.). С., 2000, 175.
  • Пижев, А. Моравеновият род, Константин Моравенов и раждането на неговия „Паметник“. – Годишник на Регионалния исторически музей – Пловдив, 6, 2009, 54 – 56 Архив на оригинала от 2017-06-10 в Wayback Machine.