Лакост (компания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Lacoste S. A.
Lacoste
Магазин на Lacoste
Магазин на Lacoste
Типакционерно дружество
Индустриялека промишленост
Основаване1933 г.
ОснователРене Лакост
СедалищеТроа,  Франция
Продуктиоблекло, обувки, парфюми
Холдингова компанияMaus Frères (от 2012)
Уебсайтlacoste.com
Lacoste S. A. в Общомедия

Lacoste S. A. (Лакост, често грешно произнасяна като „лакосте“ или „лакоста“) е френска компания за облекло, обувки, парфюмерия и кожени аксесоари. Марката е известна по света с качествената си продукция и със зеления крокодил като лого на бранда.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1926 г. френският тенисист Рене Лакост, когато участва в Открития шампионат на САЩ, облича за състезанията собственоръчно ушита бяла тениска с яка и три копчета, различна от тогавашното традиционно тенис облекло – „градски“ ризи с дълги ръкави. Тя била направена от леко памучно жарсе (jersey petit piqué), удобно за игра в жегата.

По-късно, когато Рене напуска големия спорт, с помощта на своя приятел Андре Жилие, най-големия производител на текстил във Франция, създава през 1933 г. компанията La Société Chemise Lacoste, която произвежда облекло за тенис, по-късно – и за ветроходство и голф.

През 1951 г. компанията разширява дейността си и въвежда освен белите, и цветните тениски.

Днес Lacoste е френска компания, собственост на швейцарския холдинг Maus Frères от 2012 г. Дрехи (особено поло), обувки, парфюмерия (съвместно с фирмата Jean Patou), кожени изделия, часовници и очила са сред стоките, които предлага. Класическите цветове на марката са: бяло (носеният от Рене цвят), лимонено зелено и пурпурно.

Емблемата крокодил[редактиране | редактиране на кода]

Емблемата на компанията Lacoste представлява бродирано крокодилче. Логото идва от облог между него и капитана на отбора му, като при спечелването на определен мач за купата „Дейвис“ Лакост щял да получи куфарче от крокодилска кожа, изложено в магазин в Бостън.

Малко известен факт е обаче, че той не е спечелил баса, независимо от това журналистите често използват прякора „Крокодила“ за френския тенисист. Според друга версия, това му прозвище се дължи на суровия му характер и агресивната му игра.

По-късно приятел на Лакост на име Робер Жорж (Robert George) рисува крокодилче, което бродира върху сакото за мачовете на Лакост. След оттеглянето от спорта и основаването на компанията, емблемата става първият фирмен знак на дреха, показван върху самата нея.