Лакост (компания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

"Лакост" (фр. La Société Chemise Lacoste, от собств.) е френска компания за облекло, обувки, парфюмерия и кожени аксесоари, създадена през 1933 г. от френския тенисист Рене Лакост. Французинът проектирал известния модел тениска с яка и три копчета през 1926 г. с помощта на своя приятел Андре Жулиер, най-големия производител на текстил във Франция. Няколко години по-късно през 1933 г. създава и едноименната компания.

На български често произнасяна като „лакосте“ или „лакоста“, марката е известна по света с качествената си продукция и със зеления крокодил като лого.


Емблемата крокодил[редактиране | редактиране на кода]

Емблемата на компанията „Лакост“ представлява бродирано крокодилче. Логото идва от облог между него и капитана на отбора му, като при спечелването на определен мач за купата „Дейвис“ Лакост щял да получи куфарче от крокодилска кожа, изложено в магазин в Бостън. Малко известен факт е обаче, че той не е спечелил баса, независимо от това журналистите често използват прякора „Крокодила“ за френския тенисист. Според друга версия, това му прозвище се дължи на суровия му характер и агресивната му игра.

По-късно приятел на Лакост на име Робърт Джоър рисува крокдилче, което бродира върху сакото за мачовете на Лакост. След оттеглянето от спорта и основането на компанията, емблемата става първият фирмен знак на дреха, показван върху самата нея.

Лакост е първото лого което се слага на тениска.

История[редактиране | редактиране на кода]

Скоро (?) Лакост започва производството и на тениски за голф и за ветроходство. През 1951 г. компанията разширява дейността си и въвежда освен белите и цветните тениски.

Днес Лакост е френска компания, с британски собствници. Дрехи (особено поло), обувки, парфюмерия, кожени изделия, часовници и очила са сред стоките, които предлага.

Класическите цветове на марката са: бяло (носеният от Рене цвят), лимонено зелено и пурпурно.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]