Лансанг Юнайтед

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Лансанг Юнайтед“
ສະໂມສອນລ້ານຊ້າງຢູໄນເຕັດ
ПрозвищеPower of million elephant
(„Силата на милион слона“)
Основан2005
ДържаваЛаос
Стадион„Лансанг“, Виентян, Лаос
Капацитет4000 места
Президент Патачит Интилат
Старши треньор Леонардо Виторино
ПървенствоЛао Премиерлига
Спонсор„Интра Корпорейшън“, „Петролиъм Трейдинг Лао“
Екипировка„Риъл Юнайтед“ (Тайланд)
Уебсайтlanexangunited.com
Екипи и цветове
Домакин
Гост
Трети екип

„Лансанг Юнайтед“ (на лаоски: ສະໂມສອນລ້ານຊ້າງຢູໄນເຕັດ; на английски: Lane Xang United Football Club) е футболен клуб от Виентян, столицата на Лаос.

Отборът на клуба участва в Лао Премиерлига. Домакинските си мачове играе на стадион „Лансанг“, с капацитет от 4000 зрители. Шампион е за 2016 година.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основан през 2005 като „Лао Лансанг“ в столицата Виентян в тясно сътрудничество с компания за производство на енергия чрез ВЕЦ. Собственикът на „Интра Корпорейшън“ е президент и на клуба до днес. Това е местния магнат Пантачит Интилат. Клубът носи името на средновековното кралство Ласанг Хом Као. Преводът на това название е „Кралството на един милион слона под белия чедър“, съществувало в периода 1354 – 1707 г. Оттам и прозвището на тима – „слоновете“.

Босът Интипат довежда през 2014 г. младия португалски треньор Едуардо Алмейда, минал през младежката формация на Бенфика до 16 г. Във втория му сезон отборът е на крачка от титлата. Именно тогава „Лансаг Юнайтед ФК“, придобива настоящото си име, докато преди това е известен като „Лансаг Интра“. В края на сезона „слоновете“ имат равен брой точки с „Лао Тойота“, но селекцията а официалния вносител на японски автомобили в страната е с по-добри показатели в преките двубои.

В началото на 2016 г. начело на отбора застава сърбинът Hикола Кавазович. Той пристига в Лаос, като шампион, спечелвайки титла с малдивския „Hю Рейдиънт“. След седем поредни победи в първенството Кавазович е назначен и за национален селекционер а Лаос за приятелската среща с Камбоджа. При мистериозни обстоятелства обаче сърбинът бяга от Камбоджа в нощта преди двубоя, като напуска и двата поста. През есента на 2016 г. Кавазович поема бангладешкия „Саиф Спортинг“, с който грабва шампионската титла непобеден.

Овакантеният пост е зает от Дейвид Бут. Англичанинът има 200 мача за „Гримзби Таун“ през 70-те години като ляв бек. Оттам тръгва и треньорската му кариера – преминала през националните отбори на Бруней и Малайзия, а сменя още дузина азиатски отбори в продължение на две декади. След като напуска „Лансанг Юнайтед“, поема втородивизионния индийски „Озон Бенгалуру“, с който печели щатското първенство.

През май 2016 г. бразилецът Леонардо Виторино става третия наставник на „Лансанг Юнайтед“ само в рамките на няколко месеца. Hа пръв поглед това говори за нестабилност, но всъщност се случва точно обратното. Отборът се справя с конкуренцията по бразилска рецепта, а силата на един милион слона помита Лаос. Регистрирани са 23 последователни победи, някои от които с резултати като 9:1 и 8:0. Така „Лансанг Юнайтед“ не просто прибира титлата във вътрешното първенство, а стига до първи международен финал.

Става въпрос за регионалния турнир за „Купата на Меконг“, в която участват отбори от целия Индокитайски полуостров. „Слоновете“ се препъват на последната стъпка срещу тайландския гранд „Бурирам Юнайтед“.

В началото а 2017 г. обаче в Лаос се развихря грандиозен скандал за черно тото. Разследване на дисциплинарната комисия на Азиатската футболна конфедерация доказва уреждане на мачове на национално ниво в продължение на няколко години. Засегнати са административни лица и футболисти от Hепал и Лаос, които са изхвърлени за 2 г. Съответните клубове, в които те членуват, напускат вътрешното първенство преди старта на сезон 2017. Така Лао Премиерлигата от 14 остава само с осем отбора. В „Лансанг Юнайтед“ също има такива футболисти, като провинението им е доказано за предишен период, в които са защитавали честта на „Лао Тойота“. Въпреки това „Лансанг Юнайтед“ също не стартира в шампионата. Малко след това отказва участие в турнира за Купата на АФК, за който е класиран директно в груповата фаза, благодарение на титлата [1].

Предишни имена[редактиране | редактиране на кода]

  • 2005 – „Лао Лан Санг“
  • 2014 – „Лансанг Интра“
  • 2015 – „Лансанг Юнайтед“

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Hационални:

Международни:

  • Купа на Меконг:
    • Финалист (1): 2016

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. в-к „Меридиан мач“, бр. 190, 14 юли 2018 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]