Виентян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Виентян
— Столица —
Pha That Luang, Vientiane, Laos.jpg
Laos location map Topographic.png
17.9667° с. ш. 102.6° и. д.
Виентян
Страна Флаг на Лаос Лаос
Население (2005) 300 000 души
Основаване 1560
Виентян в Общомедия
Виентян

Виентян е столицата и най-големият град на Лаос.

Населението на града е близо 300 000 души, а в агломерацията стига и до 750 000 души. Градът е и столица на провинция Виентян.

Деление[редактиране | редактиране на кода]

Виентян е разделен на 5 района - Чантабулу, Хадксаифонг, Шикхотабонг, Хайсета и Сисатанак. Преди градът се е казвал Сисатанак. Намира се на река Меконг, която е граница между Тайланд и Лаос.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Във Виентян се намира Националният университет на Лаос, който е сред малкото университети в страната. В него има факултети по архитектура, земеделие, инженерство, медицина и други. Сайт на университета: [1]

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Мостът на тайландско-лаоското приятелство, построен през 1990 г. с австралийски инвестиции, прекосява Меконг и свързва Виентян с Нонг Кхай в Тайланд. Той е най-важната транспортна връзка между 2-те съседни азиатски страни. По моста минават шосейни и железопътни линии.

Близо до Виентян се намира международното летище Уатай.

История[редактиране | редактиране на кода]

Виентян става столица през 16 век. Оттогава в града се преплитат архитектурни стилове от Франция, САЩ, Китай, Тайланд, Лаос, Виетнам и СССР. Градът прелъстява и с френски колониални сгради и високи палми по улиците. В превод името на града означава "Преклонът на краля пред сандаловото дърво". На местния език името означава "Лунен град". На английски се среща и вариант Виангчанг.

Казва се, че принц Тхаратха напуснал великото кралство Лао и основал на западния бряг на Меконг град, наречен тогава Маха Тхани Си Пхан Пхао. Днешното име на града е Удон Тхани и се намира в Тайланд. Един ден змия със 7 глави казала на принца да основе нов град, този път на източния бряг точно срещу предишния и да го нарече Чантабулу Си Сатанакханахуд, който по-късно бил преименуван на Виентян.

През 1354 г. Фа Нгум основава кралството Лан Ксанг. Тогава, макар и да не е столица, Виентян става важен град. През 1560 г. крал Сетхатиратх го прави столица. Когато Лан Ксанг се разпада през 1707 г., Виентян става самостоятелно кралство. През 1779 г. то е завладяно от Сиам (днешен Тайланд) и става негов васал. Крал Аноувонг надига неуспешна революция, която е потушена от Сиам през 1827 г. През 1893 г. кралство Виентян преминава под френско владичество. 6 години по-късно става столица на френския протекторат Лаос.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Парк „Буда“

В града има много забележителности, които заслужават да се видят. Във Виентян се намират много храмове и музеи. Истински туристически магнит е Патуксай - арка в центъра на града, изградена в лаоски стил по подобие на Арк де Триумф в Париж, Франция. Арката е построена с американски средства между 1962 и 1968 г. В действителност обаче парите са дарени за построяването на ново летище, а Лаос ги използвал за строежа на Патуксай.

Сред най-интересните места трябва да се споменат:

  • Талат Сао (сутрешният пазар),
  • храмовете Ват Си Сакет и Ват Сок Па Луанг и
  • паркът на Буда с над 200 будистки и хиндуистки статуи - влиза се през 10-метрова уста на демон; атракция е и огромна статуя на Буда (висока 40 метра); Тхат Луанг е голям паметник, в който се вярва, че се намира реликва от Буда.