Дили

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за града в Източен Тимор. За окръга вижте Дили (окръг). За древния народ вижте Тиелъ.

Дили
Dili
— град —
    
Герб
Gouverneurspalast klein 2002.jpg
East Timor relief location map.jpg
-8.5586° с. ш. 125.5736° и. д.
Дили
Страна Флаг на Източен Тимор Източен Тимор
Окръг Дили
Площ 48 268 km²
Надм. височина 11 m
Население (2006) 150 000 души
Основаване 1520
Дили в Общомедия
Местоположение на общината на Дили

Дили (португалски: Díli) e столицата и най-голям град на Източен Тимор. Разположен е на северния бряг на остров Тимор, най-източният от Малките Зондски острови. Дили е главното пристанище и търговски център на Източен Тимор. Има приблизително около 150 000 жители. Градът се обслужва от международното летище „Президент Николау Лобато“, носещо преди независимостта на Източен Тимор, името „Коморо“. Дили е и център на община Дили, в която се включват околностите на столицата. Днес Дили е част от безмитната зона Триъгълникът на развитието. Той включва областта между Изочна Индонезия, Северна Австралия и Източен Тимор.

История[редактиране | редактиране на кода]

Дили е заселен през 1520 г. от португалците, които го правят столица на Португалски Тимор през 1769. През Втората световна война, Дили е окупиран от японците. Източен Тимор обявява едностранно независимост от Португалия на 28 ноември 1975. Девет дена по-късно, на 7 декември, индонезийските сили за сигурност нахлуват в Дили. На 17 юли 1976, Индонезия анексира Източен Тимор и го превръща в своя 27ма провинция, под името Тимор тимур (Индонезийски: Timor Timur, превеждано Източен Тимор), с главен град Дили.

Последва гражданска война между индонезийците и борещите се за независимост източнотиморци. Тя продължава от 1975 до 1999 г. и в нея загиват хиляди изтчонотиморци и цивилни чужденци. Медиите в света известяват през 1991 г. за станалите в Дили масови кланета, а това съживява международната подкрепа за Източнотиморското движение за независимост. През 1999 г. Източен Тимор е поставен под протекторат на ООН и на 20 май 2002, Дили става столица на независимата Демократична република Източен Тимор. През май 2006, припламва конфликт между части на армията причинили значителни щети в града и довели до намесата на чужди войски за възстановяване на реда.

Други[редактиране | редактиране на кода]

В град Дили се намира Националният университет на Източен Тимор, който е основна институция в сферата на висшето образование.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Колоната със статуята на Мария де Фатима – член на тиморската съпротива по време на индонезийската окупация.
  • Пура Гиранатха – най-големият индуистки храм в страната, намиращ се близо до централния пазар.
  • Скулптурата Кристо Рей привлича туристите на края на полуостров Фатукама. Тя представлява Иисус Христос върху глобус и с височина от 27 м. се нарежда сред най-големите религиозни статуи в света.

Личности, родени в Дили[редактиране | редактиране на кода]

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]