Мусон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Наводнение в Бомбай, причинено от мусонни дъждове
Мусонни облаци

Мусонът е сезонно проявяващ се вятър, характерен за южните крайбрежни зони на Азия и северните на Австралия.

Етимологията на думата идва от арабската дума за сезон, транскрибирана като „маузем“ (mausem). Думата се разпространява в Европа от португалски мореплаватели, описали за пръв път това природно явление. Това се случва през 16 век, когато се наложило да плават в ужасните условия на мусон.

Летният влажен мусон се образува, когато разликата между температурите на сушата и океана са значими. Горещият въздух от сушата се издига бързо, като създава зона с ниско атмосферно налягане. Към тази зона с ниско атмосферно налягане се насочва влажният въздух, разположен над океана. Поради орографски особености (Планината Хималаи в Индия например) влажния въздух кондензира и причинява огромни валежи. Това е причината за огромните наводнения, съпътстващи неизменно летния влажен мусон и вземащи огромен брой човешки жертви.

Зимният сух мусон се образува вследствие на по-бързото изстиване на сушата през зимния сезон и по-бавното на водната повърхност в океана. Топлият въздух на водата се издига, създавайки зона с ниско налягане, която привлича въздуха от сушата. Този процес предизвиква сериозни засушавания. Така се получават два абсолютно контрастни сезона на засушаване и наводняване. Като цяло мусоните могат да се считат за сходни с бризите, но те са по-мащабни и се проявяват в по-продължителен период от време.