Циклон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Циклон.

Време
Част от поредицата за природата
Сезони
Пролет · Лято · Есен · Зима

Сух сезон · Дъждовен сезон

Бури

Ураган · Торнадо · Циклон
Мълния · Тропическа буря ·
Тайфун · Тропически циклон ·
Виелица · Леден дъжд  · Мъгла
Пясъчна буря · Огнена стихия · Вихър ·

Валежи

Сняг · Суграшица · Градушка
Снежни зърна · Леден дъжд · Скреж
Слана · Дъжд · Ръмеж
Роса · Поледица

Други

Метеорология · Климат
Метеорологична прогноза за времето
Замърсяване на въздуха · Облак

 п  б  р 
Циклон образуван в района на Обединеното кралство
Циклонът Катарина
Изобари, очертаващи циклон над остров Великобритания

Циклон наричаме спираловидното възходящо движение на въздуха в посока от периферията към центъра на въздушната маса в резултат на кръгово разположение на изобари, понижаващи своите стойности в същата посока. Ветровете в циклона духат обратно на часовниковата стрелка в Северното полукълбо и по посока на часовниковата стрелка в Южното полукълбо заради ефекта на Кориолис.

Циклоните обхващат обширни райони, главно в умерените географски ширини. В диаметър те достигат до 1500 км, а във височина 10 – 12 км. Във всеки циклон се различават два вида въздушни маси – топли и студени, разделени съответно от топъл и студен въздушен фронт. Топлите въздушни маси, известни като топъл сектор на циклона, заемат по-малко площ и са разположени в южната му част. Студеният сектор е по-обхватен и се намира на север. Двата сектора са разделени чрез фронтални повърхнини – чрез топъл и студен фронт. Поради по-бързото движение на студения сектор на циклона той след известно време настига топлия сектор и най-после завладява цялото пространство. Тогава циклонът престава да съществува. Циклоните рядко се проявяват еднократно. Обикновено те се движат на серия един след друг в промеждутък от 2 до 5 дни. В умерените географски ширини на Северното полукълбо тяхната посока е западна и те оказват силно влияние върху климата на Европа, включително и България.

В областта на тропиците понякога се образуват безфронтални циклони със силно възходящо вихрово движение на въздуха, бърза промяна на атмосферното налягане във височина и бурна кондензация на водните па̀ри. Образуваните ветрове придобиват много голяма скорост и са известни като урагани, тайфуни и др. Тропичните циклони се проявяват най-често по западното крайбрежие на Тихия океан, северните части на Индийския океан и в района на Карибско море и причиняват големи материални щети.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]