Циклон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Циклон.

Циклон образуван в района на Обединеното кралство
Циклонът Катарина
Изобари, очертаващи циклон над остров Великобритания

Циклонът представлява спираловидното възходящо движение на въздуха в посока от периферията към центъра на въздушната маса в резултат на кръгово разположение на изобари, понижаващи своите стойности в същата посока. Ветровете в циклона духат обратно на часовниковата стрелка в Северното полукълбо и по посока на часовниковата стрелка в Южното полукълбо заради ефекта на Кориолис.

Циклоните обхващат обширни райони, главно в умерените географски ширини. В диаметър те достигат до 1500 км, а във височина 10 – 12 км. Във всеки циклон се различават два вида въздушни маси – топли и студени, разделени съответно от топъл и студен въздушен фронт. Топлите въздушни маси, известни като топъл сектор на циклона, заемат по-малко площ и са разположени в южната му част. Студеният сектор е по-обхватен и се намира на север. Двата сектора са разделени чрез фронтални повърхнини – чрез топъл и студен фронт. Поради по-бързото движение на студения сектор на циклона той след известно време настига топлия сектор и най-после завладява цялото пространство. Тогава циклонът престава да съществува. Циклоните рядко се проявяват еднократно. Обикновено те се движат на серия един след друг в промеждутък от 2 до 5 дни. В умерените географски ширини на Северното полукълбо тяхната посока е западна и те оказват силно влияние върху климата на Европа, включително и България.

В областта на тропиците понякога се образуват безфронтални циклони със силно възходящо вихрово движение на въздуха, бърза промяна на атмосферното налягане във височина и бурна кондензация на водните па̀ри. Образуваните ветрове придобиват много голяма скорост и са известни като урагани, тайфуни и др. Тропичните циклони се проявяват най-често по западното крайбрежие на Тихия океан, северните части на Индийския океан и в района на Карибско море и причиняват големи материални щети.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]