Хамсин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Хамси́н (на арабски: خَمْسُون, буквално – „петдесет“) е сух, горещ, южен местен вятър в североизточната част на Африки (Египет, Судан) и в страните от Близкия изток. Температурата на въздушните маси носени от вятъра често превишава +40 °С.

Тези бурни ветрове обикновено се наблюдават след пролетното равноденствие като често духат в продължение на повече от 50 дни откъдето идва и името им. В редки случаи започват през февруари и спират през юни. Възникват в предната част на циклони, които се придвижват през пустините в Северна Африка затова често предизвикват пясъчни бури и могат да повишат рязко температурата на въздуха с до 20 °C в рамките на два часа.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Khamsin“ и страницата „Хамсин“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.