Лапти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Руски лапти
от лико
изработка на лапти
Северноамериканските индианци използват подобен тип обувки:сандали , 12-ти век

Лаптите са ниски обувки в Русия в провинцията до 1930, тъкани от дървесна кора (липа, бряст, върба и т.н.) [1] [2], бреза или коноп [3] . За здравина, подметката е вплитана с пръчка, лико, въже или подгъната с кожа [3] . Лаптите се връзват за крака с шнурчета усукани от същото лико, от което самите сандали са направени.

Лаптите са с изключително ниски разходи, поради изобилието от материали, лекотата на производство (мъжете от детството са обучавани, а по-късно сръчността им позволява да правят такива обувки пътьом).

Лаптите са били разпространени в западнославянски, балтийски, балтийско-фински и волжски народи. Подобен тип обувки са били използвани от японците ( Waraji ), северноамериканските индианци и дори австралийските аборигени .

Birkebeiners, участници в гражданските войни в Норвегия през втората половина на XII – началото на 13-ти век, предимно обедняли селяни, често носели обувки от брезова кора, откъдето идва прякора им ( birke-бреза).

Инструмент за тъкане на лапти.

За производството на една обувка трябва седем лика с дължина от два метра всяко. Ширината на едно лико е приблизително равна на ширината на палеца на ръката на мъж, който сам е събрал лико и по-късно е изплел сандали. За тъкане се изисква лико от плоската част от стъблото на липата, така че да няма дефекти по цялата си дължина. Това означава, че за приготвяне на лико са подходящи възрастни, гладки, високи липи. Често, след пълна загуба на кора, подходяща за тъкане, дървото стои с голи „обелени“ стъбла. Това се отразява в руския език под формата на идиом „одран като липа“ (рус., ободрать как липку) в смисъл на „отнемане на всички полезни ресурси, с които разполага някой или нещо друго“.

Ликовите обувки не са изработвани във всички региони на Русия, а са използвани в повече райони, отколкото са правени. Това означава, че те са стока или предмет на бартер. Като правило, те не са правени в селата, където населението се е занимавало най-вече не със земеделие, а в занаяти, например керамика или ковачество. За тъкане е необходим дървен блок, приблизително съответстващ на размера на крака на мъж или жена. Можем да се каже, че приблизителните размери като съвременните S, M, L, XL, XXL и XXXL, са били използвани от руското селячество още в древността. В допълнение към блока е необходим и нож за подрязване и специален инструмент на снимката. Целта на този инструмент е да повдигне една от примките на вече втъканата част на обувката за лико, за да избута свободния край на ликото в него.

Лаптите започват да се плетат от петата. За да започнете се използват само пет лика.

тъкане на лапти
Bundesarchiv Bild 101I-137-1050-04A, Russland, alte Männer vor Holzhaus.jpg

Лаптите са носени и с партенки / навой /навуща.

В Русия зимната работа на селяните е била тъкане на лапти чифт за един човек са достатъчни за една седмица, не повече.

Подобни обувки от други нации[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Шаблон:Даль
  2. Шаблон:ВТ-ЭСБЕ
  3. а б { Белорусская СССР: Краткая энциклопедия. В 5-ти т.. Т. 4. 1981.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Лапти“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.