Лапти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Руски лапти
от лико
изработка на лапти
Северноамериканските индианци използват подобен тип обувки:сандали, 12 век

Лаптите са ниски обувки, носени в Русия до 1930 години, изплетени от дървесна кора (липа, бряст, върба и т.н.) [1][2], бреза или коноп [3]. За здравина, подметката е вплитана с пръчка, лико, въже или подгъната с кожа [3]. Лаптите се връзват за крака с шнурчета усукани от същото лико, от което са направени самите сандали.

Лаптите са изключително евтини за изработване, поради изобилието от материали, лекотата на производство (мъжете са обучавани от детство, а по-късно сръчността им позволява да правят такива обувки пътьом).

Лаптите са били разпространени сред западнославянските, балтийските, балтийско-финските и волжките народи. Подобен тип обувки са били използвани от японците (Waraji), северноамериканските индианци и дори австралийските аборигени.

Birkebeiners, участници в гражданските войни в Норвегия през втората половина на XII – началото на XIII век, предимно обеднели селяни, често носели обувки от брезова кора, откъдето идва прякора им (birke-бреза).

Инструмент за тъкане на лапти.

За производството на една обувка трябва седем лика с дължина от два метра всяко. Ширината на едно лико е приблизително равна на ширината на палеца на ръката на мъжа, който сам е събрал ликото и по-късно е изплел сандалите. За плетенето се изисква лико от плоската част от стъблото на липата, така че да няма дефекти по дължината си. Това означава, че за целта са подходящи възрастни, гладки, високи липи. Често, след пълна загуба на кора, подходяща за плетене на лапти, дървото стои с голи „обелени“ стъбла. Това се отразява в руския език под формата на идиома „одран като липа“ (рус. ободрать как липку) в смисъл на „отнемане на всички полезни ресурси, с които разполага някой или нещо“.

Ликовите обувки не са изработвани във всички региони на Русия, но са използвани в повече райони, отколкото са правени. Това означава, че те са стока или предмет на бартер. Като правило, те не са правени в селата, където населението се е занимавало най-вече не със земеделие, а в занаяти, например керамика или ковачество. За тъкане е необходим дървен блок, приблизително съответстващ на размера на крака на мъж или жена. Можем да се каже, че приблизителните размери като съвременните S, M, L, XL, XXL и XXXL, са били използвани от руското селячество още в древността. В допълнение към блока е необходим и нож за подрязване и специален инструмент на снимката. Целта на този инструмент е да повдигне една от примките на вече изплетената част на обувката за лико, за да избута свободния край на ликото в него.

Лаптите започват да се плетат от петата. За да се започне, се използват само пет лика.

тъкане на лапти
Bundesarchiv Bild 101I-137-1050-04A, Russland, alte Männer vor Holzhaus.jpg

Лаптите са носени и с партенки/ навои/ навуща.

В Русия зимната работа на селяните е била тъкане на лапти чифт за един човек са достатъчни за една седмица, не повече.

Подобни обувки при други нации[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Шаблон:Даль
  2. Шаблон:ВТ-ЭСБЕ
  3. а б Белорусская ССР: Краткая энциклопедия. В 5-и т.. Т. 4. 1981.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Лапти“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.