Латински квадрат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Латински квадрат представлява таблица n × n, запълнена с n различни символи по такъв начин, че във всеки ред и колона символа n се среща само по веднъж. Ето два примера:

Латинските квадрати съществуват за всяко n.


Ортогонални латински квадрати[редактиране | редактиране на кода]

Два латински квадрата се наричат ортогонални, ако са различни всички двойки символи (a,b), където a е символ в някоя клетна на първия квадрат, а b – символ в същата клетка, но във втория квадрат. Пример за двойка ортогонални латински квадрата е:

Ортогонални латински квадрати съществуват за произволно n освен за 2 и 6.

Използване на латински квадрати[редактиране | редактиране на кода]

  • Експерименти -Да предположим, че трябва да се проведат няколко експеримента, зависещи от 3 параметъра 1≤a,b,cn, така, че за всяка двойка параметри да бъдат изпробвани всички n² варианти. Тогава е необходимо да се разгледа латински квадрат от порядък n и да се проведат n² експеримента с параметри a = номер на реда, b = номер на колоната, c = значение в клетка на латинския квадрат.
  • Судоку- Популярната игра Судоку е специален случай на латински квадрати. Всяко от решенията на Судоку е латински квадрат. Условието при судоку е във всяка от 3*3-те подквадрати да съдържат цифрите от 1 до 9.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]