Судоку

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Судоку (щракнете за решението)

Судо̀ку (японско произношение [1]) е логическа игра с цифри. В най-разпространения си вариант се играе върху мрежа от 81 квадратчета, представляващи игрално поле от 9 еднакви квадрата, всеки от който е с девет квадратчета. В условието на всеки ребус предварително са дадени правилните места на няколко цифри. Целта е да се запълнят останалите квадратчета, като във всяка група 3х3, всеки ред и всяка колона числата от 1 до 9 не трябва да се повтарят.

Правила и сложност[редактиране | редактиране на кода]

Правилото е само едно: във всеки малък квадрат (от 3х3), колона и редица (а в някои разновидности на играта — и по диагоналите) на големия квадрат (9х9) да се попълнят цифрите от 1 до 9, без да се повтарят.

Сложността на ребуса се определя от предварително дадените на верните им места цифри . Сложността не зависи от броя на зададените цифри, а от мястото им и връзката между тях. Ребус с минимален или дори никакъв брой начални условия може да се окаже много по-лесен за решаване от друг, в който предварително са зададени повече от половината. Съществуват компютърни програми, които могат да определят сложността на ребус, базирайки се на броя на необходимите техники за решаването му.

Техники за решаване[редактиране | редактиране на кода]

Единствено възможно място на числото 5

Защриховане: За пример ще потърсим мястото на числото 5 в горния десен квадрат. Водейки се от правилото, че всяка цифра се среща само по веднъж в колона и редица, защриховаме колоните и редиците, където търсеното число 5 не може да бъде. Така маркираното в зелено квадратче остава единствено възможно.

Маркиране: При тази техника във всяко квадратче се попълват всички възможни цифри. Често в едно квадратче е възможно да има само една цифра-"кандидат" за него.

Елиминиране:

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Броят на квадратчетата и формата на регионите, които образуват, варират от 2х2 (судоку за деца) до 25х25 (судоку-гигант). Играта съществува и под формата на куб (судоку куб), подобно на кубчето Рубик, но цветовете са заменени с цифри.

История[редактиране | редактиране на кода]

Играта е измислена от швейцарския математик Леонард Ойлер през 18 век и се разпространява с наименованието "магически квадрати". Едва през 70-те години на 20 век американецът Хауърд Гарнс преработва играта до сегашния ѝ вид и през 1979 г. я публикува в специализирано печатно издание. Истинско признание играта получава едва през 1984 г. след лансирането и от компанията Nikoli в Япония, откъдето и остава името судоку (от су — цифра и доку — единствен).

Външни ресурси[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]