Лейла Ербил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лейла Ербил
Leyla Erbil
турска писателка
турска писателка
Родена 12 януари 1931 г.
Починала 19 юли 2013 г. (82 г.)
Истанбул, Турция
Националност туркиня
Лейла Ербил в Общомедия

Лейла Ербил (на турски: Leylâ Erbil (12 януари 1931, Истанбул – 19 юли 2013, Истанбул) е една от големите съвременни турски писателки, авторка на 6 романа, три сборника с разкази и една книга с есета. Тя е първата турска писателка, номинирана за Нобелова награда за литература (2002 година). Ербил е съоснователка на Съюза на артистите в Турция и Синдиката на писателите в Турция.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лейла Ербил е родена в Истанбул в семейството на Емине Хюрие Ханъм и Хасан Тахсин. Учи в университета в Истанбул английски език и литература. Омъжва се през 1951 година за Айтек Саи още докато е студентка първи курс, поради което се налага да напусне следването си. Последва развод и Ербил се завръща в университета. Запознава се с втория си съпруг Мехмет Ербил докато работи като секретарка и преводач в Скандинавските авиолинии през 1953 година, което ѝ попречва да завърши университета. Двойката се мести в Измир, където през 1960 година Лейла Ербил ражда дъщеря си Фатош Ербил-Пинар. По-късно се завръща да живее в Истанбул.

Започва да пише разкази докато работи като секретар и преводач. Първите ѝ стихове са публикувани през 1945 година. Нейни разкази са публикувани в списания редовно след 1950 година. Сюжетът на разказите ѝ е ориентиран обикновено около сблъсъка на индивида с обществото. Тя нарушава правила и традиции в турската литература и синтаксиса на турския език, търси нов начин за изразяване, експериментира, визуализира по модерен начин обществото.

Първият ѝ роман Garip bir Kadın („Непознатата жена“) е публикуван през 1971 година и става широко популярен. Романът е написан и публикуван във време, когато феминизмът още не е популярен в Турция. Непознатата жена се счита за първия литературен опит на тема феминизъм в Турция.

Творбите ѝ са преведени на английски, френски и немски език.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Pieces written by Leyla Erbil
Year Name Translated name Type
1961 Hallaç Carder (alt. translation: Cotton Fluffer) Short stories
1968 Gecede At Night Short stories
1971 Tuhaf Bir Kadın A Strange Woman Novel
1977 Eski Sevgili Old Love Short stories
1985 Karanlığın Günü The Day of Darkness Novel
1988 Mektup Aşkları Love Letters Novel
1998 Zihin Kuşları Birds of the Mind Essays
2001 Cüce Dwarf Novel
2005 Üç Başlı Ejderha Three-Headed Dragon Novel
2011 Kalan The Remaining Novel
2013 Tuhaf Bir Erkek A Strange Man Novel

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]