Лекар по дентална медицина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Лекар по дентална медицина (стоматолог - преди 2007 година) е дееспособно лице, което притежава образователно-квалификационната степен "Магистър по дентална медицина (стоматология)" и има право да извършва дентално-медицински (медико-стоматологични) дейности.На английски език Master of Dental Medicine.

Възможно е да се специализира след завършване на ОКС Магистър в различни сфери на денталната медицина като:ортодонтия,детска дентална медицина (стоматология),лицево-челюстна хирургия,имплантология и др.

Лекарите по дентална медицина провеждат изследвания; усъвършенстват или разработват теории и оперативни методи; поставят диагнози, консултират, прилагат и проследяват дентално лечение; осъществяват първична и специализирана дентална помощ.

В ежедневния език се използва думата зъболекар, тъй като той е специалист точно по състоянието и лечението на зъбите.От 2007 год. по етапно думата се замества от стоматолог или (по-точно) доктор (лекар) по дентална медицина.

След присъединяването на България към Европейския съюз, стоматолозите официално се назовават лекари по дентална медицина, а не стоматолози, за да се различават от медицинските специалисти в други страни с по-ниска квалификация.

Студентите по специалност „Дентална медицина” изучават биологични и клинични дисциплини, както и следва да проведат практика от поне 1380 часа и да положат държавни изпити.Обучението е с ОКС Магистър и продължава 5 години и половина в редовна форма.Програмата се предлага в повечето медицински университети като МУ София,МУ Пловдив, МУ Варна.

Първото място за обучение по специалността Дентална Медицина (Стоматология) е бившият Стоматологичен факултет,сега Факултет по Дентална Медицина към Медицински Университет София.Намира се в гр.София ул.Георги Софийски № 3

Всеки лекар по дентална медицина бива вписан в БЗС-Български Зъболекарски Съюз,от където получава УИН-Универсален Индентификационен Номер.

Лекарите по дентална медицина имат собствен печат и имат правата да изписват рецепти на равно с останалите лекари и техните предписания следва да бъдат изпълявани от магистър-фармацевтите.Често фармацевтите са незапознати за това,което се оказва пречка на лекарите да упражняват пълноправно професията си.

Някои от лекарите по дентална медицина притежават докторска научна степен.

НКПД класифицира стоматолозите в Клас 2 (Аналитични специалисти), Подклас 22 (Природонаучни и здравни специалисти), Група 222 (Здравни специалисти), Единична група 2222 (Дентални лекари), със следните възможни позиции:

  • 2222-7001 Лекар по дентална медицина 2222
  • 2222-7002 Лекар по детска дентална медицина 2222
  • 2222-7003 Лекар по дентална медицина, ортодонт 2222
  • 2222-7004 Лекар по дентална медицина, протетик 2222
  • 2222-7005 Лекар по дентална медицина, поливалентен 2222
  • 2222-7006 Лекар по дентална медицина, пародонтолог 2222
  • 2222-7007 Лекар по дентална медицина, хирург 2222

Тази единична група изключва длъжности, които са класифицирани в друга единична група:

  • Зъботехник 3225 5001;
  • Медицинска сестра 3231 5002.

Списък на лекари по дентална медицина, адреси на кабинети, работно време и контактни данни могат да бъдат намерени в различни онлайн регистри като например:


Източници[редактиране | редактиране на кода]