Ленарт Мери

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ленарт Мери
Lennart-Georg Meri
естонски политик
Lennart Meri 1998.jpg
Роден
Починал

Образование Тартуски университет
Политика
Партия Про Патрия съюз
Президент
6 октомври 1992 – 8 октомври 2001

Уебсайт
Ленарт Мери в Общомедия

Ленарт Мери е 2-ят президент в историята на Република Естония, управлявал в периода 1992 - 2001 г. За кратък период от време през 1990 г. е министър на външните работи на Естония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е не само политическо лице – известен е и със своите преводачески умения от английски език, а също като писател, драматург и сценарист. Член е на политическото движение Union pro Patria.

Син е на известния естонски дипломат и преводач на творчеството на Шекспир Гьорг Мери. Поради служебните ангажименти от дипломатическо естество на баща му малкият Ленарт прекарва голяма част от детските си години в чужбина. Благодарение на това става полиглот, владеещ свободно руски, английски, френски, немски и фински език.

През 1940 г. Естония е присъединена към СССР. Ленарт Мери и неговото семейство са депортирани в Сибир поради политическа неблагонадеждност. През 1953 г. Ленарт Мери завършва с отличие Историко-филологическия факултет на университета в Тарту. В периода 1953 - 1955 г. работи като драматург в Театъра на Тарту.

През 1958 г. предприема съдбоносно пътуване в страните в Централна Азия, което поставя началото на писателската му кариера. Това пътуване оформя интересите му към историята и културата на т.нар. "малки или маргинални култури". Л. Мери превежда на естонски език редица от световните литературни бестселъри на автори като: Ерих-Мария Ремарк, Греъм Грийн, Александър Солженицин. Л. Мери е почетен доктор на университета в Хелзинки. В края на Студената война основава Естонския институт, който активно поддържа политика в областта на културата с редица западноевропейски страни.

На 12 април 1990 г. Ленарт Мери е избран за министър на външните работи в правителството на Едгар Сависаар. Това са първите демократично проведени избори след съветската окупация на Естония. След обявяването на независимостта на Естония Ленарт Мери за кратко време пребивава в съседна Финландия като посланик. На 6 октомври е избран за президент на републиката, а на 20 септември 1996 г. е преизбран на същия пост. През 2001 г. е избран за член на Естонската академия на науките.

Л. Мери публикува 11 книги и създава 5 документални филма. Международното летище на Талин носи неговото име.

Източници[редактиране | редактиране на кода]