Леон Фуко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Леон Фуко
Jean Bernard Léon Foucault
френски физик

Роден
Починал
Националност Флаг на Франция Франция
Научна дейност
Област физика
Работил в Парижка обсерватория
Известен с Махалото на Фуко
Леон Фуко в Общомедия
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Фуко.

Леон Фуко (на френски: Jean Bernard Léon Foucault) е френски физик, член на Парижката академия на науките (1865). Освен махалото, наречено на негово име, ученият проектира жироскопа, разработва метод за измерване на скоростта на светлината във въздуха и водата, а освен това разработва и един от методите за посребряване на огледалата.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 18 септември 1819 година в Париж, Франция, в семейството на издател. Записва се да учи медицина, но много скоро открива, че влечението му е към физичните науки и започва работа в Парижката обсерватория.

Умира на 11 февруари 1868 година в Париж на 48-годишна възраст вероятно от множествена склероза. Погребан е в гробището Монмартр.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 1850 Фуко измерва скоростта на светлината във въздух и вода, използвайки система от въртящи се огледала. Той е първият учен, който заснема повърхността на Слънцето.

Открива вихровите токове, a с махалото на Фуко доказва през 1851 въртенето на Земята около нейната ос. Пръв изработва главно огледало (рефлектор) от стъкло .

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носи кратер на Луната.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]