Лесна, А?

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лесна, А?
Easy A
Easy A.svg
Режисура Уил Глък
Сценарий Bert V. Royal
В ролите Ема Стоун
Пен Баджли
Аманда Байнс
Лиса Кудроу
Малкълм Макдауъл
Стенли Тучи
Премиера 17 септември 2010
Времетраене 92 минути
Страна САЩ
Език Английски
Бюджет $8 милиона[1]
Приходи $75 милиона[1]
Външни препратки
IMDb

„Лесна, А?“ (на английски: Easy A)[2] е американска любовна комедия, разкриваща историята на 17-годишната Олив Пендергаст, нормална, сравнително ученолюбива тийнейджърка, която неусетно се оплита в лъжи и си създава лъжливата репутация на училищна уличница.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Ри, най-добрата приятелка на главната героиня, я моли да дойде с нея и семейството ѝ на лагер през уикенда, и за да се измъкне, Олив си измисля среща с несъществуващ колежанин на име Джо. В понеделник следващата седмица, любопитната Ри почва да разпитва Олив за срещата, и за да ѝ угоди, Олив „признава“ че е спала с Джо. Докато си говорят, председателката на месния клуб по религия Мериан ги чува и разпространява слуха за прелюбодейството на Олив. Както се казва и във филма, лъжите пътуват бързо, и скоро цялата гимназия разбира кой е изгубил девствеността си. На следващият ден в час по английски изучават „Алената буква“ („The Scarlet Letter“, роман от Натаниел Хоторн, в който се разказва за жена, прелюбодействала със свещеник и по-късно осъдена да носи алена буква A на дрехите си като прелюбодейка). По повод произведението, момиче от класа споделя мнение за творбата – „Мисля, че Естер Прин е била... извинете за езика, ку*ва. Сама си е навлякла неприятностите. И ти, Олив трябва да бродираш алено A на всичките си дрехи.“ Провокирана, Олив не ѝ остава длъжна и с неприличната обида си спечелва посещение при директора. Наказана е да остане след училище, където среща Брендън – нещастен хомосексуалист, който ежедневно е тормозен от съучениците си. Той помолва Олив да му стане гадже, за да спрат да го занасят. Олив, естествено, не приема. Накрая се стига до компромисно решение – двамата отиват на едно парти, където симулират секс. Хората стават още по-жестоки и клюките по адрес на момичето не спират. Скоро на Олив почва да ѝ харесва новия имидж и за да го подържа, позволява на момчета да разказват измислени сексуални подвизи с нея срещу заплащане.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Easy A (2010). // Box Office Mojo. Посетен на 2 август 2015.
  2. В образователната система на САЩ, А e най-високата оценка, която може да бъде дадена на ученик, еквивалент на българското „отличен шест“, „шестица“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]