Летен театър (Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Летен театър
Стара Загора
МястоСтара Загора
СтранаБългария
Основаване1959 г.
Архитектарх. Йордан Тангъров
Реновиран2022 г.
Адрес6004 Стара Загора
ул. „Свети Апостол Карп“ 2, парк „Митрополит Методий Кусев“
Карта

Летният театър в Стара Загора се намира в най-големия парк в града – „Митрополит Методий Кусев“. На него се провеждат концерти, спектакли, фестивали, оперни и театрални постановки и други прояви от културен характер.[1] На сцената му са изнасяли концерти Лили Иванова, Емил Димитров, Щурците, Юрая Хийп, Бони Ем и др.

Разполага с 1647 места за седящи.[2] Общата площ на обекта е 3800 м2, от които 1330 м2 са зелени площи. Летният театър е симбиоза между открития театър и заобикалящата го зеленина, като дървета се намират между седящите места.

За цялостен принос в развитието на градската среда с трите знакови обекта: Летен театър, старозагорски зоопарк и пазар „Васил Шаханов“, Стара Загора получава специална награда на конкурса „Сграда на годината“, организиран от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, дек. 2022 г.[3][4]

История[редактиране | редактиране на кода]

Летният театър е построен през 1959 г. по проект на арх. Йордан Тангъров.[5] За изграждането му се използва каменната кариера, разположена в югоизточното подножие на хълма Аязмо. Побира 3000 души и има модерна за времето си сцена и четири гримьорни.

Цялостен ремонт[редактиране | редактиране на кода]

През март 2021 г. Летният театър започва първия си основен ремонт по проект на арх. Явор Янулов и ландшафтен арх. Корнелия Маторова. Реновираният парк е открит през септември 2022 г. с концерт на Лили Иванова и други български музиканти.[6] Стойността на проекта за новия му облик е 3 072 754 лв., а финансирането е от „Фонд за устойчиви градове“. Дейностите по обновяване и реконструкция включват нова сцена в рамките на старите размери, подмяна на седалките, изграждане на достъпна среда за хора в неравностойно положение и изграждане на пергола от метална конструкция с решетъчна структура.

Източници[редактиране | редактиране на кода]