Летище Стряма (Баня)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за летище Стряма до град Баня. За летище Стряма до село Стряма вижте Летище Стряма (Стряма).

Летище Стряма
IATA: няма • ICAO: LBST
Данни
Тип летищеЛетателна площадка
МестоположениеБаня, България
Карта
42.539° с. ш. 24.8281° и. д.
Летище Стряма
Местоположение в България
Писти
Посока Дължина Повърхност
ft m
830 тревна

Летище Стряма е летателна площадка, разположено в землището на град Баня, община Карлово, с авиационни код LBST (ICAO). Летището носи името на река Стряма. На площадката могат да кацат само спортни самолети, делтапланеристи и парашутисти.[1]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Летището за леки и свръхлеки самолети (до 5700 кг.) е разположено край град Баня и се намира между града и река Стряма. Отстои на 400 м от главен път Карлово-Пловдив. То включва:

  • писта върху грунд с дължина 830 м и широчина 90 м, дължината на пистата за излитене и кацане е 400 м,
  • хангар за три самолета и санитарни възли.

Летището попада в G пространство, което го прави удобно за извършване на учебно-тренировъчни, развлекателни и мотивационни полети, парашутни скокове и полети с мотопланери и парамотопланери.

Полетна информация[редактиране | редактиране на кода]

ICAO code: LBST

ARP – N 42° 32' 25" Е 24° 49' 31"

Надморска височина: 279 м

История[редактиране | редактиране на кода]

Подготовката за изграждането на площадката започва през 2006 г. а самото изграждане през 2007 г. Земята е общинска (бивше запръстено сметище) и е дадена на концесия на местния авиационен клуб „Старопланински орли“, който със собствени средства изгражда съоръженията и сертифицира площадката.[2] Разположено е върху площ от 72 дка, а пистата е дълга 830 м и е специализирано за спортни и тренировъчни полети на леки и свръхлеки самолети.

При откриване на летището в края на август 2009 г. 15 леки и свръхлеки самолета от 8 клуба в страната показват атрактивно авиошоу в небето над града. Висша акробатика във въздуха показава дългогодишният пилот Свилен Иванов с малък американски самолет.[1]

През 2011 г. при трагичен инцидент с моторен самолет завиват двама души, а през 2012 г. загива и главният организатор на фестивала във връзка с празника на града.

Източници[редактиране | редактиране на кода]