Лий Харви Осуалд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лий Харви Осуалд
Lee Harvey Oswald

Роден
Починал
24 ноември 1963 г. (24 г.)
Далас, САЩ
ПогребанФорт Уърт, САЩ

Националност САЩ
Престъпна дейност
Известен субийството на Джон Кенеди
Период22 ноември 1963 г.
МястоДалас, САЩ
Убитзастрелян от Джак Руби
Семейство
СъпругаМарина Прусакова (1961 – 1963)
ДецаДжун Лий Осуалд
Андрей Марина Осуалд

Подпис
Уебсайт
Лий Харви Осуалд в Общомедия

Лий Харви Осуалд (на английски: Lee Harvey Oswald) е американски атентатор, който по заключения на 3 държавни разследвания е убил президента Кенеди на 22 ноември 1963.

Комисията на Уорън прави заключение, че Осуалд е действал сам, а сформираната през 1970-те години Конгресна комисия за разследване убийствата на президента Джон Кенеди и Мартин Лутър Кинг преценява, че макар Осуалд да стреля по президента, Кенеди „най-вероятно е бил убит вследствие на заговор“. Осуалд е застрелян от Джак Руби само два дни след атентата. Някои анализатори на официалните отчети твърдят, че Осуалд въобще не е бил замесен и че е обвиняван несправедливо, но липсват други главни заподозрени лица.

Осуалд е служил в морската пехота, където е обучен за снайперист. Емигрира в СССР, работи в завод за телевизори в Минск. След завръщането си в САЩ хвали режима на Фидел Кастро. В документален филм на германски режисьор, създаден през 2005 г., се твърди, че Осуалд е участвал в заговор за убийството на Кенеди, организиран от кубинските тайни служби.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]