Лина Медина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лина Медина
Lina Medina
най-младата родилка в света
Родена
Тикрапо, Перу

Лина Медина Васкес (на испански: Lina Medina Vásquez) от Перу е най-младата майка в историята на медицината. Ражда на 14 май 1939 г. с цезарово сечение своя син Херардо (2,7 kg) на възраст 5 години, 7 месеца и 21 дни.

Едва 5-годишна, Лина се изправя пред едно от най-големите предизвикателства в живота. И до днес тя остава най-младият родител, регистриран в световната медицинска история. Любопитен е фактът, че момичето има менструация още от осеммесечна възраст (според други източници от тригодишна възраст).

Когато е на 5 години, родителите на Лина забелязват, че нещо става с детето им – коремът на момичето се подува и всички смятат, че е някакъв тумор. Когато обаче я завеждат при шаман, става ясно, че детето е бременно и само след един месец ще става майка. Така на 14 май 1939 година на бял свят се появява нейният наследник – напълно здраво момченце с тегло от 2 килограма и 700 грама.

Случаят на Лина Медина предизвиква интереса не само на всички медии, но и на лекарите. Няколко години след като 5-годишното момиче ражда детето си, бащата на Лина завежда нея и бебето при различни специалисти в САЩ. След серия от изследвания е установено, че преждевременното развитие на Лина се дължи на рядък хормонален дисбаланс. Изследвания са правени и на бебето, и всички са категорични – и двете деца се развиват напълно нормално, а нивото им на интелигентност е дори над средното за латиноамериканските деца.

И до днес мистерията с бременността на Лина остава загадка. Дълго време бащата на момичето е бил разследван за сексуално насилие. По-късно се появила и друга хипотеза, според която бебето на Лина бил нейният брат-близнак, чиито клетки са се засадили в утробата на момичето още в периода на зародиш. Според друга теория, тя е забременяла вследствие на оргия[1]

Детето на Лина умира на 40-годишна възраст от болест на костния мозък. Специалистите са категорични, че болестта няма нищо общо с факта, че е роден от 5-годишна майка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Luis Leon, Associated Press. „Son of child mother wants to be doctor,“ Cedar Rapids Gazette, октомври 30, 1955, стр. 18.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]