Липовитан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Липовитан
Информация
Типенергийна напитка
ПроизходЯпония
Въведена1962 г.
Липовитан в Общомедия

Липовитан (на японски: リポビタン) е енергийна напитка на японската фирма Taisho Pharmaceutical Co., Ltd.

Продава се в повече от 15 държави и региони, включително Сингапур, Тайланд, Китай, Филипините, Индонезия, Съединените щати, Великобритания и Обединените арабски емирства. В някои от тях съставките се различават от тези в Япония.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1960 г. продуктът е пуснат като таблетки и ампули.[1] В течния си вид наситения с таурин „Липовитан“ се приема доста добре от хората и президентът на компанията решава да го подобри.

През март 1962 г. започва да се предлага като фармацевтичен продукт с добавен вкус на ананас, който притъпява вкуса на активната съставка и прави „Липовитан“ по-лесен за пиене.[2] На следващата година цената е намалена от 150 на 100 йени. От 31 март 1999 г. той е класифициран като квазилекарство (специална категория продукти в Япония).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. 「リポビタンD」と日本の戦後史 // wedge.ismedia.jp. 14 август 2018. Посетен на 16 май 2024. (на японски)
  2. 第1章 誕生秘話
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата リポビタンD в Уикипедия на японски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​