Национален учебен комплекс по култура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Национален учебен комплекс по култура
Информация
Седалище СофияФлаг на България България
Навигация
Sofia location map.png
42.6772° с. ш. 23.2391° и. д.
Местоположение в София
Адрес София 1614, кв. Горна баня, ул. „Вечерница“ 21
E-mail nukk@abv.bg
Сайт www.nukk.org

Националният учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура с участието на Република Италия, съкратено НУКК, е учебно заведение към Министерство на културата в София, квартал Горна баня. Провежда обучение и възпитание на деца на възраст от 4 до 19 години. Асоцииран е с ЮНЕСКО.

Създаден е с постановление на Министерския съвет от 19 ноември 1976 г. Започва работа от учебната 1976/7 година с 1 първа група на детската градина, паралелка първи клас и паралелка пети клас. През май 1992 г. с постановление на МС гимназиалната му степен се преобразува в Лицей с изучаване на италиански език и култура с чуждестранно участие. По-късно е преименуван на Национален учебен комплекс по култура с лицей с изучаване на италиански език и култура[1].

Според сайта на училището „в основата на създаването на училището стоят идеите на италианската педагожка д-р Мария Монтесори, която развива педагогическа теория за обучение и възпитание чрез изкуството за развитие на индивидуалните възможности на децата и младежите; за уважение към личността на детето и развитие на таланта на децата; за освобождаване на личността на детето от всякакви притеснения“[2].

Комплексът включва:

  • детска градина,
  • начален курс (I – IV клас),
  • среден курс (V – VIII клас) и
  • Лицей с изучаване на италиански език и култура с 2 профила: хуманитарни науки и природни науки.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Училищен правилник – в сайта на НУКК
  2. Началото – в сайта на НУКК

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]