Национален учебен комплекс по култура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национален учебен комплекс по култура
Информация
СедалищеСофия България
Навигация
42.6772° с. ш. 23.2391° и. д.
Местоположение в София
АдресСофия 1614, кв. Горна баня, ул. „Вечерница“ 21
E-mailinfo-2902701@edu.mon.bg
Сайтwww.nukk.org

Националният учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура с участието на Република Италия, съкратено НУКК, е учебно заведение към Министерство на културата в София, квартал Горна баня. Провежда обучение и възпитание на деца на възраст от 4 до 19 години. Асоцииран е с ЮНЕСКО.

Създаден е с постановление на Министерския съвет от 19 ноември 1976 г. Започва работа от учебната 1976/7 година с 1 първа група на детската градина, паралелка първи клас и паралелка пети клас. През май 1992 г. с постановление на МС гимназиалната му степен се преобразува в Лицей с изучаване на италиански език и култура с чуждестранно участие. По-късно е преименуван на Национален учебен комплекс по култура с лицей с изучаване на италиански език и култура[1].

Според сайта на училището „в основата на създаването на училището стоят идеите на италианската педагожка д-р Мария Монтесори, която развива педагогическа теория за обучение и възпитание чрез изкуството за развитие на индивидуалните възможности на децата и младежите; за уважение към личността на детето и развитие на таланта на децата; за освобождаване на личността на детето от всякакви притеснения“[2].

Комплексът включва:

  • детска градина,
  • начален етап (I – IV клас),
  • прогимназиален етап (V – VII клас) и
  • Лицей с изучаване на италиански език и култура с 2 профила: хуманитарни науки и природни науки

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]